Meslekten İhraç Edilen Hakimlerin Yargılanması

'Paralel Yapı' soruşturmaları kapsamındaki tutuklular hakkında tahliye kararı veren eski hakimler Özçelik ve Başer'in Yargıtay 16. Ceza Dairesinde yargılanmasına devam edildi

'Paralel Yapı' soruşturmaları kapsamındaki tutukluların tahliyesini kararlaştıran ve meslekten ihraç edilen hakimler Metin Özçelik ile Mustafa Başer'in Yargıtay 16. Ceza Dairesinde yargılandığı davaya devam edildi.

Yargıtay konferans salonundaki duruşmada, Sincan F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Metin Özçelik ve Mustafa Başer salona jandarma eşliğinde getirildi.

Duruşmaya, sanık avukatlarından Elkan Albayrak katıldı.

Bir önceki duruşmada savunmasına başlayan sanık Başer'in savunmasına devam edildi.

Mustafa Başer savunmasında, iddianame yerine geçen son soruşturma kararında yer alan iddialara yanıt verdi.

Son soruşturma kararının, 'mantıksız, ucu açık' olduğunu ileri süren Başer, kararı hazırlayan savcının yaptığı araştırmalar sonucu ulaştığı lehine delillerin hiçbirini dosyaya koymadığını savundu.

Mal varlığının araştırıldığını, bir kuruş bile şaibeli gelirinin olmadığı yönünde rapor çıktığını söyleyen Başer, bunun dosyaya konulmadığını belirtti.

Bank Asya'ya, kendisinin, ailesinin hatta yakınlarının bile para yatırmadığını, bunun da tespit edildiğini kaydeden Başer, bu bilgilerin de iddianameye konulmadığını iddia etti.

Verdiği bir karar nedeniyle darbeye teşebbüs ve terör örgütü üyeliği suçlamasıyla karşı karşıya kaldığını aktaran Başer, 'Babam da olsa Gülen de olsa bakan da olsa feriştahı da gelse kimseden talimat almam, almadım. Hukuk dışında haraket etmem. Bu kadar büyük iftiralara maruz kalacağımı hiç düşünmemiştim. Demokrasiye inanan bir insanım, nasıl darbe yapmış olabilirim? Dün de cemaatçi, Gülenci değildim, bugün de FETÖ'cü değilim.' diye konuştu.

Görev yaptığı dönemde pek çok karara imza attığını ifade eden Başer, İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesinde görevli iken 2014'te Bank Asya aleyhine karar verdiğini söyledi. Başer, 'Fetullahçı olsam, onların örgütünden olsam niçin 2014'te bu banka aleyhine karar vereyim?' dedi.

Başer, iddianame yerine geçen son soruşturma kararını da eleştirerek, araştırılmasına rağmen lehine olduğu tespit edilen delillerin iddianameye konulmadığını ileri sürdü.

Usul hukukunun gösterdiği yöntemlerle ancak delil toplanabileceğini ifade eden Başer, hakkındaki delil toplama işleminin hukuka uygun olmadığını da savundu.

Mustafa Başer, şahsi olarak yaptığı bir eylemden değil, kamu adına gerçekleştirdiği yargılamada verdiği karar nedeniyle burada olduğunu öne sürdü.

Duruşma, Başer'in savunmasıyla yarın devam edecek.
Kaynak: AA