Mali'de Saldırı

Ülkenin kuzeyindeki mayınlı saldırıda, ayrılıkçı Azavad Birlikleri Yüksek Konseyi'nden üst düzey yetkili yaşamını yitirdi.

Mali'de ayrılıkçı grup Azavad Birlikleri Yüksek Konseyi'nden (HCUA) üst düzey bir yetkilinin mayınlı saldırıda öldüğü belirtildi.

Azavad Hareketleri Koordinasyonu'nuna (CMA) bağlı HCUA Sözcüsü El Muzemil Ag Muhammed, sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta yaptığı açıklamada, HCUA'nın yetkililerinden Şeyh Ag Ausa'nın, ülkenin kuzeyindeki Kidal bölgesinde düzenlenen mayınlı saldırıda hayatını kaybettiğini duyurdu.

Öte yandan görgü tanıkları Ausa'nın aracının Kidal'deki BM İstikrar Misyonu (MINUSMA) binasından çıktığı sırada infilak ettiğini ileri sürerken, HCUA kaynakları ise geçmişte Ensaruddin örgütünün lideri Iyad Ag Ghaly'e yakınlığıyla bilinen Ausa'nın suikaste kurban gittiğini iddia etti.

Ülkede çok sayıda kişinin ölümüne neden olan terör örgütü İslami Mağrip El Kaidesi'ne (AQMI) bağlı Ensaruddin, geçen yıl gerçekleştirilen, ülkenin kuzeyindeki silahlı gruplar ile hükümet arasındaki çatışmalara son vermek amacıyla CMA'nın da imzaladığı barış anlaşmasının görüşmelerine çağrılmamıştı.

CMA, ülkenin kuzeyindeki Azavad, Timbuktu, Gao ve Kidal bölgelerinin özerkliğini talep eden 5 hareketten oluşuyor. Bunlar Azavad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA), Azavad Arap Hareketi, HCUA, Azavad Halkı Koalisyonu (CPA) ile Hareketler Koordinasyonu ve Yurtsever Direniş Cepheleri 2 (CMFPR) olarak biliniyor.

- Mali'de şiddet olayları 2012'de başladı

Batı Afrika ülkelerinden Mali'de, MNLA ayrılıkçılarının, kuzeydeki Kidal, Timbuktu ve Gao şehirlerini ele geçirmesi ve ardından başkent Bamako'daki geçici hükümetin yardım talep etmesi üzerine Fransa, bölgeye askeri müdahalede bulunmuştu.

Şiddet olaylarının sona ermesi amacıyla Cezayir'de 2015'te barış anlaşması imzalanmıştı. Ancak 2013'te Fransız güçlerince dağıtılan ve barış sürecine katılmayan silahlı gruplar, ülkenin kuzeyine ve orta kesimine yeniden yerleşmeye çalışıyor.
Kaynak: AA