Etiyopya'nın Şiddet Olaylarından Mısır'ı Sorumlu Tutması

Mısır, Etiyopya'nın egemenliğine saygı duyduklarını ve Addis Ababa yönetimiyle görüşmeler yürüttüklerini açıkladı.

Mısır, Etiyopya'daki şiddet olaylarından sorumlu tutulması üzerine 'bu ülkenin egemenliğine saygı duyduklarını ve Addis Ababa yönetimiyle görüşmeler yürüttüklerini' bildirdi.

Etiyopya Hükümet Sözcüsü Getachew Reda'nın 'ülkesindeki bazı grupların Mısır'da eğitildiği ve bu ülkeden maddi destek aldığı' yönündeki ifadelerinin ardından, Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd yazılı bir açıklama yaptı.

Kahire yönetiminin Etiyopya'nın egemenliğine saygı duyduğu belirtilen açıklamada, 'İki ülke arasında halihazırda üst düzey görüşmeler yapılıyor. Bu, Mısır ile Etiyopya arasındaki özel ilişkiler, çıkarlar ve kader birliğine ilişkin ortak bir bilinci yansıtıyor.' denildi.

Diplomatik kaynaklar ise söz konusu görüşmelerde, 'ikili ilişkilerde elde edilen kazanımların önemine ve Mısır ile Etiyopya arasındaki kardeşlik ilişkilerine zarar vermeyi hedefleyen girişimlere karşı dikkatli olunması gerektiğine' vurgu yapıldığını aktardı.

Etiyopya Hükümet Sözcüsü Reda, ülkede cumartesi gecesi ilan edilen olağanüstü hal konusunda basına bilgi verirken, artan şiddet olaylarından Mısır ve komşusu Eritre'yi sorumlu tutmuştu. Reda, 'Bu tür şeylerde bir ülkeyi suçlarken dikkatli olmalıyız. Ancak bazı grupların Mısır'da eğitildiği ve oradan maddi destek aldığına dair yeterli delilimiz var. Bu grupların doğrudan hükümetle bağlantısının olup olmaması önemli değil. Terörist gruplar, Mısır'dan her çeşit yardımı alıyorlar.' ifadelerini kullanmıştı.
Kaynak: AA