Coğrafi İşaretler Projesi

Batman'da belirli coğrafi alanlarda üretimi yapılan özgün tarım ve gıda ürünlerinin coğrafi işaret tescili amacıyla TRC3 Bölgesi Coğrafi İşaretler Projesi için ilk toplantı yapıldı.

Dicle Kalkınma Ajansı’nın faaliyet gösterdiği 'TRC3' bölgesini kapsayan Mardin, Batman, Siirt, Şırnak illerinde, özgün tarım ve gıda ürünlerinin coğrafi işaret tescili amacıyla hazırlanan projeye yönelik düzenlenen toplantıda, coğrafi işaret tescili ile değer ederinin yükseltilmesi, ürünün özgünlüğünün korunması, üretim yapan çiftçi ve üretim ve pazarlama zinciri içinde yer alan aktörlerin gelirlerinin arttırılması yoluyla yerel kalkınmanın sağlanması konuları ele alındı.

- Batman’da 21 ürün coğrafi işarete aday gösterildi

Toplantıya katılan temsilciler kendi illerindeki yöresel ürünler hakkında görüş bildirdi.

Batman’dan ise Sason balı, Sason cevizi, Sason çileği, Gercüş Mezrone üzümü, Hasankeyf inciri, Hasankeyf bademi, Gercüş Keyfi üzümü, Batman kırmızı mercimeği, Gercüş pekmezi, Beşiri Cefan kavunu, Gercüş beyaz turp, Batman karpuz çekirdeği, Gercüş cevizli sucuğu, Gercüş üzüm pestili, Sason tütünü, Gercüş sahlebi, Gercüş pirinci, Gercüş sumağı, Batman Azizo kavunu, Sason domatesi ve Gercüş Yolağzı acuru ürünleri coğrafi işaret alınması için aday gösterildi.

Toplantıda ayrıca Mardin’den 20, Siirt’ten 15, Şırnak’tan ise 8 ürün coğrafi ürün olmaya aday gösterildi.

DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, yaptığı açıklamada, her ilin sembolü olabilecek ürünleri tespit edip bu ürünlerin marka değerlerini öne çıkaracak çalışmaları sürdüreceklerini söyledi.

Bölgenin potansiyelinin yüksek olduğunu dile getiren Altındağ, 'Sorumluluk alanımızda bulunan her ilimizin kendine göre çok farklı, alternatifli zenginlikleri var.' dedi.

Toplantıya dört ilin üniversiteleri, ticaret ve sanayi odaları, tarım müdürlükleri, ziraat odaları, çeşitli meslek kuruluşları, GAP' ve Harran Üniversitesi’nden temsilciler katıldı.

Kaynak: AA