Çin Ve Filipinler Arasındaki Güney Çin Denizi Gerginliği

Filipinler Devlet Başkanı Duterte: 'Şimdilik deniz sorununu bir kenara bırakalım. Öfkeyle bu konuyu asla çözemeyiz'

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Pekin hükümetiyle aralarındaki Güney Çin Denizi ile ilgili anlaşmazlığı şimdilik bir kenara bırakacağını söyledi.

Ülkenin güneyindeki Basilan adasına yaptığı ziyaret sırasında açıklamalarda bulunan Duterte, yakın zamanda Çin'e düzenleyeceği ziyarette, iki ülke arasında Güney Çin Denizi ile ilgili anlaşmazlığı şimdilik erteleyeceğini belirtti.

Çin ile ilişkilerinde herhangi bir sorun olmadığını ifade eden Duterte, 'Şimdilik deniz sorununu bir kenara bırakalım. Öfkeyle bu konuyu asla çözemeyiz.' dedi.

Duterte, 18 Ekim'de Pekin'e düzenleyeceği ziyarette, Filipinli balıkçıların, balık yönünden zengin bölgelere girişine ilişkin izin talep edeceğini kaydetti.

Çin ile yapılacak görüşmelerden umutlu olduğunu olduğunu aktaran Duterte, Filipinler'in Çin'e muz ve ananas ihraç etmeye başladığını söyledi.

Pekin yönetimi, yeraltı kaynakları açısından zengin Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da aralarında bulunduğu bölge ülkeleriyle egemenlik tartışmaları yaşıyor. Bölge üzerinden yapılan gemi taşımacılığıyla dünya genelinde her yıl yaklaşık 5 trilyon dolarlık ticaret gerçekleşiyor.
Kaynak: AA