Attila İlhan, Vefatının 11. Yılında Anıldı

Kadıköy Belediyesi ve Attila İlhan Vakfı iş birliğiyle düzenlenen gecede, Erhan Bektaş, Levent Can, Yılmaz Gruda ve Kerem Alışık, İlhan'ın şiirlerini okudu.

Şair ve yazar Attila İlhan, vefatının 11. yılında Kadıköy Belediyesi ve Attila İlhan Vakfı iş birliğiyle düzenlenen törenle anıldı.

Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen tören, İlhan'ın hayatından kesitlerin yer aldığı sinevizyonla başladı.

Şair Haydar Ergülen törende yaptığı konuşmada, Attila İlhan'ı gençliğinden bu yana severek okuduğunu söyledi.

İlhan'ın, eserleriyle yaşamaya devam edeceğini belirten Ergülen, 'Diğer iyi şairler gibi, bizi huzursuz eden bir şair. Kendisiyle, gerek okurların, gerek başka şairlerin ilişkisi hep çatışmalı olmuştur ama bu çatışmalar, şiir ve düşünce açısından pek çok yarar sağlamıştır. Onun en büyük farkı, kendisine alıştırmamasıdır. Her zaman yenilikçi, sürprizli ve aykırıydı. Aykırılığından dolayı da pek çok eser kazandırdı. Attila İlhan'ı, babam okudu, ben de okudum, kızım da okuyor ve ondan sonra da okunacak.' diye konuştu.

- Attila İlhan şiirleri okundu

Gazeteci, şair ve eleştirmen Metin Celal de Attila İlhan'ı ilk kez, ilkokula giderken okuduğunu ve sonrasında da okumaya devam ettiğini dile getirdi.

Üniversiteye gittiği yıllarda şairle tanıştığını aktaran Celal, 'Attila İlhan'ın masası ve gönlü, her zaman açıktı. Ölümüne kadar sohbetlerinden faydalanma şansı da onunla birlikte çalışma şansı da buldum. Onun çıraklığını yaptım. Çok az bilinen yönünü, dergiciliğini de orada gördüm. İlk şiiriyle son kitabı arasında, 60 yıllık bir şiir dünyası var. Attila İlhan'ın bu dünyasına baktığımızda, sanki 60 yıl boyunca hangi konulara değineceğini, şiir yazmaya ilk başladığında belirlemiş gibi olduğunu görürsünüz.' ifadelerini kullandı.

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Çelik ise Attila İlhan üzerine akademik çalışmalar yaptığını ve bu dönemde şiire gereken önemin verilmediğini kaydetti.

Attila İlhan'ın, kaynağını temelden alarak büyüyen bir değer olduğuna dikkati çeken Çelik, şöyle konuştu:

'Annesi okuyan biri, babası divan şiiri yazarıydı, amcası bağlama çalardı. Halk kültürü içerisinde yetişti. Kendisi de sinemaya ve bilim kurgu romanlarına meraklıydı ve böylelikle bir aydın yetişti. Ömrü boyunca araştırmayı hiç bırakmadı. Hiç 'kendi kendime yeterim' diye düşünmedi. Tarihten aldığı güçle, geleceğe dair tahminlerde bulunuyordu ve bu tahminlerinde hep başarılı oldu.'

Konuşmaların ardından, Erhan Bektaş, Levent Can, Yılmaz Gruda ve Kerem Alışık, İlhan'ın şiirlerini piyano eşliğinde okudu.

İlhan'ın şiirlerinden bestelenen şarkıları seslendiren müzisyen Mazlum Çimen'e, Kerem Alışık da şiir okuyarak eşlik etti.

Kaynak: AA