Türk Ressama New York'tan Davet

Tuval üzerinde 15'ten fazla katmanla oluşturduğu yağlı boya eserleriyle tanınan Türk ressam Havva Marta'nın resimleri, sergilenmek üzere New York'taki dünyaca ünlü bir galeriye davet edildi Marta: 'Bir eser değerini bulur diye düşünüyorum. Siz bir şey yapıyorsanız fark edilirsiniz, çok öne çıkmaya gerek yok. İki ayrı galeriden teklif geldi'

EFSUN YILMAZ - Tuval üzerinde 15'ten fazla katmanla oluşturduğu yağlı boya eserleriyle sanat dünyasında tanınan Türk ressam Havva Marta'nın resimleri, sergilenmek üzere New York'taki dünyaca ünlü bir galeriye davet edildi.

Marta, 'Şeyler' adıyla Galeri A'da açtığı dokuzuncu kişisel sergisinde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, resimlerini yapmadan önce okuma ve biriktirme sürecinden geçtiğini, sonra da çok önceden tasarladığı katmanları tuvale aktardığını söyledi.

Katmanların her birinin ayrı bir resim olduğunu, bazen resimlerin yazılar içerdiğini, bir sonraki katmanla resmin değiştiğini anlatan Havva Marta, üslubunu 'tümevarım' olarak nitelendirdi.

Çok katmanlı çalıştığı için eserlerinin 'taklit edilemez' bulunduğunu belirten Havva Marta, sanat eserlerinin değerini belirleyen ölçütler arasında gösterilen 'kopyalanamaz' özelliğinin yurt içi ve yurt dışında sanatseverlerin dikkatini çektiğini söyledi.

Tuvalin karşısına geçmeden önce hangi resmi altta bırakacağını iyi bildiğini söyleyen Marta, 'Ne yapacağımı biliyorum. Tuvalin karşısına geçtikten sonra en altta bırakacağımı bilerek yükseliyorum. İzleyiciye vermek istediğim mesajı en alttan en yukarı doğru veriyorum. Bazen birinci, bazen beşinci, bazen en üst katmanı gösteriyorum.' dedi.

Boyaların kuruma süresi dolayısıyla aynı anda iki-üç tuvalde çalıştığını anlatan Havva Marta, sembollerle çalışmayı sevdiğini ifade etti.

- ABD'ye davet

Yurt içinde koleksiyonerlerinin olduğunu, yurt dışında da çeşitli galerilere davet edildiğini dile getiren Marta, şöyle konuştu:

'Türkiye'den yurt dışına ulaşmak zor. Ben de bir sanat grubuna dahil olayım, bu sanat merkezine dosya göndereyim diye girişimde bulunmadım. Bir eser değerini bulur diye düşünüyorum. Siz bir şey yapıyorsanız fark edilirsiniz, çok öne çıkmaya gerek yok. İki ayrı galeriden teklif geldi. Sanat menajerim araştırdı. Buradan oraya ulaşabilmek için sponsor ya da maddi desteğe ihtiyacınız var. Yalnız olduğum için kendi kendimi finanse ettim. Kazandığımla resim yapıyor, üretiyorum. Nakliye, sigorta gibi bazı giderleri karşılamak zor olabiliyor.'

Ressam Marta, davet aldığı galerilerden birinin de ABD New York'taki ünlü sanat galerisi Agora olduğunu ifade etti.

ABD ve Avrupa'daki sanatseverlerin değerli eserleri görebilmek, onlara sahip olabilmek için çaba gösterdiğini kaydeden Havva Marta, bunun iyi bir sanat eğitimiyle mümkün olabildiğini dile getirdi.

- Ödüllü ressam

Samsunlu ressam Havva Marta 19 Mayıs Üniversitesi Resim Bölümü'nden mezun olduktan sonra İzmir'de çalışmalarını sürdürdü. Bugüne kadar 9 kişisel sergi açan Marta'nın eserleri 18 karma sergide yer aldı.

'Bekleyiş, Devinim ve Duacı' adlı çalışmaları, 8th Annual Collage & Mixed Media Art International online sergisinde sergilenmeye değer görülen ve Devinim jüri özel ödülü alan sanatçının 'Kartallar' çalışması 6. Şefik Bursalı Resim yarışmasında sergilendi.

'Doku 3, Doku 4, Doku 6' adlı çalışmaları 9th Annual Contemporary Art International Juried Online Art Exhibition sergisinde jüri özel ödülüne layık bulunan Marta, 'Anka 4, Anka 6, Anka 10' adlı çalışmalarıyla 6th Annual Color: Bold / Subtle Juried Online International Art Exhibiton sergisinde jüri özel ödülü kazandı.
Kaynak: AA