SAMDOB Perdeyi 'Nart Ateşi' İle Açtı

Samsun Devlet Opera ve Balesi (SAMDOB) yeni sezonun açılışını, 'Nart Ateşi' (Bir Kafkasya masalı) sahne gösterisi ile yaptı.

Nartların (Çerkezlerin mitolojik kahramlarına verilen isim) destanı anlatılan gösteride, Nart kahramanları Setenay Guaşe ve Sowsiriko'nun şarkı ve danslarıyla sürgün yılları aktarılıyor.

''Nart Ateşi'', opera ve balenin yüksek sanat anlayışıyla Çerkezlerin köklerinden gelen zengin kültür mirasını masalsı bir hikaye olarak opera sahnesine taşıyor. Gösteride, 152 yıllık bir Çerkezya serüveni ve Çerkezlerin ruhlarındaki diriliş hikayesi de anlatılıyor.

Trajedi, gözyaşı ve ağıtlarla dolu 101 yıllık hikayede, sürgün sonrası diasporada yaşayan Nartların torunları olan Çerkezlerin kendilerine yepyeni bir yaşam kurma çabaları ve hayalleri, Ayşe Ceylan tarafından sahneye konuluyor.

Oyunun kareografisini David Khozashvili yaparken, dekor tasarımı Filiz Dinç'e, kostüm tasarımı Gülnur Çağlayan'a ve ışık tasarımı ise Oğuz Murat Yılmaz'a ait.

Sanatseverlerle buluşan gösteriye, Samsun Büyükşehir Belediyesinde çalışan Çerkez kökenliler ile yerel aktörler de misafir oyuncu olarak katkı sağlıyor.

Kaynak: AA