'Palamut Avı Küçük Balıkların Yaşamasını Sağlıyor'

Yrd. Doç. Dr. Sönmez: 'Fazla olan palamudun avlanması, ondan küçük hamsi, istavrit gibi balıklara yaşam alanı açıyor, beslenmelerini ve çoğalmalarını sağlıyor' 'Şu an için fazla av iyi ama tabii bu belli bir dengeye ulaşana kadar. Popülasyon dengesi belli bir büyüklüğün altına düştüğü zaman avlanmayı kesmek gerekiyor'

ÖMER ERİM BAŞTİMAR - Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Adem Yavuz Sönmez, denizsel ekosistem içinde beslenme alanı aynı olan balıkların avlanmasının bazen yararı bulunabileceğini belirterek, 'Fazla olan palamudun avlanması, ondan küçük hamsi, istavrit gibi balıklara yaşam alanı açıyor, beslenmelerini ve çoğalmalarını sağlıyor.' dedi.

Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, denizsel ekosistemde beslenme alanı aynı türlerin avlanmasının bazen yararlı olabileceğine dikkati çekti.

Bu sezon son günlerde denizlerde bol miktarda palamut avlanmasının da bu şekilde izah edilebileceğine işaret eden Sönmez, balıkçıların ve balık severlerin 1 Eylül'den bu yana bereketli bir sezon yaşadığını vurguladı.

Denizlerde avcılık faaliyetlerinin belirli bir dengeye ulaştıktan sonra kesilmesi gerektiğini dile getiren Sönmez, şunları söyledi:

'Denizsel ekosistem içinde beslenme alanı aynı olan balıkların avlanması bazen zararlı değil, yararlıdır. Besin zincirinde önemli yeri bulunan ve palamutla aynı türde beslenen diğer balık gruplarının daha küçüklerinin, palamudun avlanmasıyla daha çok beslenme şansı olacak. Dolayısıyla ekosistemde bir alt grupta olan balıklar, daha fazla büyüme ve av sahasına ulaşabilme şansı bulacak. Fazla olan palamudun avlanması, ondan küçük hamsi, istavrit gibi balıklara yaşam alanı açıyor, beslenmelerini ve çoğalmalarını sağlıyor. Hatta çok küçükleri de büyük palamutlara yem olmaktan kurtuluyor. Şu an için fazla av iyi ama tabii bu belli bir dengeye ulaşana kadar. Popülasyon dengesi belli bir büyüklüğün altına düştüğü zaman avlanmayı kesmek gerekiyor.'

- 'Dengeyi koruduğumuzda bolluk devam edecek'

Sönmez, avlanan palamutların boyuna dikkat edilmesi gerektiğine işaret ederek, 'Avlanan palamutlar ortalama 30 santimetrenin üzerinde. Şimdilik faydalı olan avın palamudun boyunun 20 santimetrenin altına düştüğü zaman bitirilmesi gerekiyor. Bu dengeyi korumayı başardığımız an denizlerimizdeki bolluk ve bereket uzun süre devam edecek.' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA