Musul'daki Aşiretler Haşdi Şabi'ye Karşı

Musul Arap Aşiretleri Sözcüsü Huveysi: 'DAEŞ sonrası güvenli ve istikrarlı bir Musul istiyoruz. Haşdi Şabi, çözüm yerine birçok yeni sorunun oluşmasına yol açabilir' Şemmer Aşireti lideri Şeyh Cerbe: 'Musul evlatlarının dışında başka bir güce ihtiyacımız yok' Heyad Aşireti Reisi Hiyani: 'Biz mezhepçi bir politikaya sahip Haşdi Şabi'ye karşıyız ve katılmasını da reddediyoruz' Kürt aşiret lideri Şeyh Muzuri: 'Haşdi Şabi, Tikrit, Beyci ve Enbar vilayetlerinde işlediği suçlardan dolayı Musul halkına korku salmıştır' Musul İl Meclisi Başkanı Kiki: 'Bu gücün operasyona katılmasına karşıyız çünkü kendilerine gerek yok'

İDRİS OKUDUCU - Terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Musul kentindeki aşiret liderleri, kente yönelik kurtarma operasyonuna Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin katılmasına karşı olduklarını belirterek, söz konusu grubun yeni bir çatışma ortamı yaratacağından endişe duyuyor.

Irak'ın kuzeyinde yer alan ve yüzde 80'i Sünnilerden oluşan Musul'un kurtarılması için gün sayılırken, düzenlenecek askeri operasyonun detayları da yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor.

Kısa bir süre içinde başlaması öngörülen operasyona Haşdi Şabi'nin de katılacak olması kentin ileri gelenleri arasında birtakım endişeleri de beraberinde getirdi.

Musul Arap Aşiretleri Sözcüsü Muzahim Ahmed el-Huveysi, konuya dair AA muhabirine yaptığı açıklamada, Musul'daki Arap aşiretlerinin, Haşdi Şabi'nin kentin kurtarılması operasyonunda yer almasına karşı çıktığını belirtti.

Operasyona katılacak güçlerin, Musul'dan oluşturulması gerektiğini dile getiren Huveysi, 'Irak ordusu, federal polis ve aşiret güçlerinin yanı sıra Peşmerge ve uluslararası koalisyon güçleri de operasyonda yer alacak. Bunun dışında farklı bir milis gücünün topraklarımıza girmesini kabul etmiyoruz.' dedi.

Huveysi, Haşdi Şabi'nin Musul'a gelmesiyle yeni bir çatışma ortamı meydana gelebileceği yönünde uyarıda bulunarak, 'DAEŞ sonrası güvenli ve istikrarlı bir Musul istiyoruz. Haşdi Şabi, çözüm yerine birçok yeni sorunun oluşmasına yol açabilir.' görüşünü savundu.

- 'Bizim güven, istikrar ve emniyete ihtiyacımız var, yeni bir çatışmaya değil'

Kentin önemli ve etkin aşiretleri arasında yer alan Şemmer Aşireti lideri Şeyh Muhsin Naif Feyal el-Cerbe de terör örgütü DAEŞ'in Musul'dan atılması için Haşdi Şabi'ye gerek duyulmadığını söyledi.

Cerbe şunları kaydetti:

'Irak ordusu, aşiret güçleri, Haşdi Vatani (Sünni gönüllü gücü) ve Peşmerge'nin DAEŞ'in elinde tuttuğu Musul kentimizi geri alabilecek güçte olduğuna inanıyorum. Musul evlatlarının dışında başka bir güce ihtiyacımız yok. Söz konusu güçler sadece Musul kent merkezini değil tüm ili terörden temizleyebilirler. Musul'un nasıl kurtarılacağını, güvenliğinin sağlanacağını ve yönetileceğini en iyi bilen ancak oradaki halktır. Bunun dışındaki güçlerin gelmesi başka çatışmaların yaşanmasına yol açabilir. Bizim güven, istikrar ve emniyete ihtiyacımız var, yeni bir çatışmaya değil.'

Kentin bir diğer etkin kişilerinden Heyad Aşireti lideri Şeyh Rakan Aziz el-Hiyani de Haşdi Şabi'yi mezhepçi politika izlemekle suçladı.

'Haşdi Şabi'nin, Felluce başta olmak üzere Enbar'ın Ramadi ve Tikrit kentlerinde yaptıklarını unutmadık' diyen Hiyani, 'Maalesef Musul halkının bu güce karşı büyük bir hassasiyeti var. Haşdi Şabi'nin Musul operasyonuna katılmasının Irak'ın çıkarlarıyla uyuşmadığı kanaatindeyim. Biz mezhepçi bir politikaya sahip Haşdi Şabi'ye karşıyız ve katılmasını da reddediyoruz.' diye konuştu.

- 'Haşdi Şabi, işlediği suçlardan dolayı Musul halkına korku salmıştır'

Haşdi Şabi'nin halk tarafından desteklenmediğini belirten Musul'daki Kürt Muzuri aşiret lideri Şeyh Muhyeddin Muzuri de konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

'Haşdi Şabi, Tikrit, Beyci ve Enbar vilayetlerinde işlediği suçlardan dolayı Musul halkına korku salmıştır. Musul ilinin yüzde 80'i Sünni'dir. Halk, Haşdi Şabi'nin kent merkezindeki kurtarma operasyonuna katılmasını istemiyor. Örgütün operasyona katılması kesinlikle, kentin geleceğini tehdit altına alacaktır. Bu yüzden İl Meclisi Haşdi Şabi'nin operasyona katılmasına karşıdır. Herkes de çok iyi biliyor, Haşdi Şabi'nin Irak'ta kendine özel bir ajandası var ve bu çerçevede planlarını gerçekleştirmeye çalışıyor.'

Musul İl Meclisi Başkanı Beşar Kiki de meclis olarak daha önce söz konusu gücün operasyona katılmasını reddettiklerini hatırlatarak, 'Bu gücün operasyona katılmasına karşıyız çünkü kendilerine gerek yok. Musul halkı, operasyona katılacak güçlerin kendi bölgelerinden olmasını istiyor.' yorumunu yaptı.

Kiki, sadece Haşdi Şabi değil onun gibi tüm milis güçlerin ileride güvenlik sorunu teşkil edebileceğine dikkati çekerek, DAEŞ sonrası Musul'un yeni sorunlarla karşılaşabileceği uyarısında bulundu.

Kaynak: AA