Irak'ta 'Seçimlerin Ertelenmesi' Talebi

Vataniyye Koalisyonu Grup Başkanı Şemmari: 'Liderimiz Allavi, gelecek yıl nisan ayında yapılması beklenen yerel seçimlerin ertelenmesini ve bunun 2018'deki genel seçimlerle birlikte yapılmasını hükümete önerdi'.

Irak'ta eski Başbakan İyad Allavi'nin lideri olduğu Vataniyye Koalisyonu, Nisan 2017'de yapılması öngörülen yerel seçimlerin ertelenmesi talebinde bulundu.

Vataniyye Koalisyonu Meclis Grup Başkanı Kazım Şemmari, başkent Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, Irak'taki siyasi sürecin başarılı olmasının 'şeffaf seçimden' geçtiğini belirterek, 'Liderimiz Allavi, gelecek yıl nisan ayında yapılması beklenen yerel seçimlerin ertelenmesini ve bunun 2018'deki genel seçimlerle birlikte yapılmasını hükümete önerdi.' dedi.

Irak'ta yapılan seçimlere şaibe karıştığını savunan Şemmari, bağımsız olmamakla itham ettiği Yüksek Seçim Komiserliği üyelerinin değiştirilmesi ve yeni seçim yasasının önemini vurguladı.

Şemmari, ülkenin istikrarı için farklı etnik gruplar arasındaki ulusal uzlaşı ve toplumsal barışın önemine de değinerek şunları söyledi:

'Kürdistan Bölgesi, Irak'ın bir parçasıdır ve Kürt halkı diktatör rejim (Saddam Hüseyin) ile mücadele eden tüm siyasi gruplara kucak açmıştı. Kürt dostlarımızla anayasa konusunda anlaşmamız var ve gerginlik içeren söylemlerin bırakılması gerekiyor. Federe yapılar ve yeni iller inşa etme çağrılarının zamanı değil ve bu Irak'ın birliğine zarar verir.'

Irak'ta yerel seçimlerin gelecek yıl nisan ayında, genel seçimlerin de Nisan 2018'de yapılması planlanıyor.
Kaynak: AA