Hekimhan Cevizinde Rekolte Düşük

Malatya’da, son yıllarda adını ceviz üretimi ile duyuran Hekiman ilçesinde bu yıl rekoltenin düşük olduğu belirtildi.

Hekimhan Cevizinde Rekolte Düşük
Hekimhan İlçesi Belediye Başkanı Ali Seydi Millioğulları, Türkiye’nin birçok yöresinde ceviz üretiminde bu yıl yaşanan don olayları nedeniyle ortaya çıkan verim kaybına bağlı rekolte düşük olduğunu söyledi.

Hekimhan cevizinden ürün kaybının yüzde 40 civarında olduğunu belirten Millioğulları, "Malatya deyince akla kayısı geliyor kayısı zaman zaman don vurduğu için çiftçilerimiz mağdur oluyor. Çiftçilerimiz alternatif olarak bu bölgede kaliteli ve meşhur Hekimhan cevizi yetişmektedir. Son yıllarda kayısı yetiştiriciliği hızlı bir şekilde artmaktadır. Bu sene maalesef yüzde 40’a yakını donda dolayı zarar gürdü özelik yüksek kesimlerde bu don olayını daha çok gördük. Kayısıda olduğu gibi yüzde 60 civarında ürün hasadı elimize geçeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Son 15 yıldır Hekimhan’da ceviz üretimi daha artığını belirten Millioğulları, "Bu konuda daha önceki kaymakamlarımız ve ilçe tarım müdürlüklerimiz bir çalışma yapmıştı her yılda bir defa toplantı yapılarak,Hekiman cevizinin tescilli bakımında büyük aşama kaydedildi. Umarım iki yıl gibi kısa bir sürede Hekimhan ceviz aşılama yönüyle üretilerek bütün Türkiye”ye dağıtılacak" diye konuştu.

Kaynak: İHA