Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi İlk Kararlarını Verdi

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi, ceza ve hukuk daireleri ilk kararlarını vermeye başladı.

Yargıtay'ın iş yükünü hafifletmek ve vatandaşlara daha yakında hizmet verebilmek amacıyla 10 ilde kurulan bölge adliye mahkemeleri ilk kararlarını vermeye başladı. 17 ceza ve 17 hukuk dairesiyle hizmet veren Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi, İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra en büyük Bölge Adliye Mahkemesi durumunda.

Aralarında Adana, Diyarbakır, Şırnak ve Elazığ'ın da bulunduğu 15 ile bakan Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesinde ilk kararlar verilmeye başlandı.

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 5. Ceza Dairesi'nde görülen ilk duruşmada, 'uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapmak' suçlamasıyla Elazığ 1. Ağır Ceza Mahkemesince 12 yıl 6 ay hapis cezası ve bin 500 lira adli para cezasına çaptırılan sanık Emrah Halisçelik, hazır bulundu.

Sanık Halisçelik, üzerinde çıkan 3 fişeği satın aldığını, satıcı olmadığını, içici olduğunu ifade etti.

Cumhuriyet savcısı, her ne kadar uyuşturucu ticareti yapmak suçundan mahkum olduysa da tüm dosya kapsamında eylemin satışa yönelik olmayıp kullanmaya yönelik olduğunu belirterek, sanığın beraatını istedi.

Mahkeme heyeti, sanıktan ele geçirilen uyuşturucu miktarı, bir kişinin yıllık kullanım sınırlarından az olması, sanığın uyuşturucu madde ticari yaptığına yönelik teknik ya da fiziki takip olmaması, sanığın üzerine atılı eylemin fiili bir durum tespitinin de olmaması, ayrıca Adli Tıp Kurumu Malatya Grup Başkanlığı tarafından düzenlenen raporda, sanığın savunmasını doğrular nitelikte oluşu hususlarını değerlendirerek, atılı suçu işlediğine ve savunmasının aksini ispatlar delil olmadığından sanığın yüklenen suçtan beraatine hükmetti.

Bu kararın Türkiye'de Bölge Adliye Mahkemesinde görülen ve karara bağlanan ilk duruşma olma özelliğini taşıdığı ifade edildi.

Bölge 3. Ceza Dairesinde ise mahkeme heyeti, Kırıkhan Ağır Ceza Mahkemesince sanık Ahmad Ajam'a 'terör örgütüne üye olmak' suçundan 6 yıl 3 ay verilen hapis cezasına yapılan itiraz, usul ve delillerinin yeterli olduğu belirtilerek reddedildi.

Bölge Hukuk Dairesince çıkan ilk kararsa vaseyet konusunda alındı.

Mazıdağı Sulh Hukuk Mahkemesince iki çocuğun vesayeti hakkında verilen kararın 3. Hukuk Dairesince yapılmasına hükmedilerek görevsizlik kararı verildi.

Kaynak: AA