Diyarbakır'da Eşitlikçi Ve Çoğulcu Demokrasi Ağı Genel Kurul Toplantısı Yapıldı

Diyarbakır’da, Dicle Toplumsal Araştırma Merkezi (DİTAM) koordinesinde Eşitlikçi ve Çoğulcu Demokrasi Ağı Genel Kurul toplantısı gerçekleştirildi.

Diyarbakır'da Eşitlikçi Ve Çoğulcu Demokrasi Ağı Genel Kurul Toplantısı Yapıldı
Diyarbakır, Batman, Şanlıurfa, Hakkari ve Van’da yapılan toplantıların ardından oluşturulan toplantılar sonucu geliştirilen Eşitlikçi ve Çoğulcu Demokrasi Ağı Genel Kurul toplantısı bir otelde düzenlendi.

STK temsilcileriyle ihtiyaçlar, hedefler ve beklentiler konuşulacağı toplantıda, projenin tanıtımı yapıldı. Projenin AB destekli olduğunu kaydeden DİTAM Başkanı Mehmet Kaya, bölgelerdeki sivil toplum kuruluşları bir araya getirmek ve Kürt sorununu barışçıl çözümüne katkı koymak anlamında bir ağ kurduklarını söyledi.

Bu çerçevede bölgedeki 5 ayrı merkezde toplantılar yaptıklarını belirten Kaya, “Bu ağ çok önemli. Bugün yapacağımız çalıştayın sonucunda şunları hedefliyoruz, ağın kedi yönetim kurulu olacak, biz DİTAM olarak bu ağı kurup çalışmaya başlasak bile yönetim kurulu bu ağın nasıl çalışacağına, ne tür komisyonlar kuracağına, ağ karar verecek. Ağın içerisinde iki tane özel komisyon kurulacak bunlardan biri barış sürecini geliştirme komisyonu diğeri de toplumsal kutuplaşmayı engelleyecek ve uzlaşmayı sağlayacak komisyon diye. Birde azınlık haklarını için alan bir komisyonumuz var. Bu yönetim kurulu olarak bunu devam ettirecek. Biz DİTAM olarak bu projenin daha da devam etmesi ve daha da gelişmesi, ağın çalışma boyutunu genişletmek için hem lojistik destek vereceğiz hem de yeni arayışlara geçeceğiz. Temel bakışımız bu biz şuna inanıyoruz. Bu ülkede sivil toplum ağı ve medya güçlenmediği sürece demokrasimiz sürekli kesintiye uğrayacaktır. Bunun son dönemlerde iki tane önemli örneğini yaşadık. Biri barış süreci, barış sürecinin tekrar çatışmaya evrilmesinde en önemli etkenlerden bir tanesi ortada doğru konumlanmış bir sivil toplum yapılanmasının olmamasından kaynaklanıyordu. Ama şunu da gördük ki 15 Temmuz darbe kalkışmasında da darbeyi gerçekten başarısız kılan iki temel unsur halk, sivil toplum ve medyaydı. Bu ağ ve bu tür ağlar, toplumsal kutuplaşmayı engelleme anlamında önemli diğer önemi ise çatışmalı durumlarda aktif rol almak için devreye girerek çalışma yapacak. Aynı zamanda bölgenin ekonomik kalkınması yerel yönetimlerin bölgesel, yönetimlerin oluşmasında da aktif rol almayı düşünüyor. Yeni ağlarla Türkiye’nin batısındaki oluşmuş ağlarla ortak çalışmalar yapacak bir pozisyon alacağız’’ dedi.

Kaynak: İHA