Antep Fıstığı Dünya 'Yemişi' Oluyor

Tatlılardan yemeklere kadar birbirinden farklı ürünlere lezzet katan Antep fıstığı, ihraç edildiği ülkelerde de vazgeçilmez ürün haline geliyor Türkiye, bu yıl ocakağustos döneminde 76 ülkeye 61 milyon 145 bin dolarlık Antep fıstığı ihracatı gerçekleştirdi GAİB Başkanı Çıkmaz: 'Böylesine değerli bir ürün olan Antep fıstığının hala dünyada hak ettiği değeri gördüğünü sanmıyorum. Tanıtım gruplarımız ürünü tanıtmak için çeşitli çalışmalara imza atıyor'

ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Tatlılardan yemeklere kadar birbirinden farklı ürünlere lezzet katan Antep fıstığı, ihraç edildiği ülkelerde de vazgeçilmez ürün haline geliyor.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin en önemli ürünlerinden biri olan Antep fıstığının son yıllarda önemli ihraç ürünü haline geldiğini söyledi.

Ocak-ağustos döneminde 61 milyon 145 bin dolarlık Antep fıstığı ihracatı gerçekleştirdiklerini, bu ürünün farklı ülkelerde de yetiştirildiğini ancak hiçbirinin Antep'tekilerin lezzetini yakalayamadığını belirterek, 'Antep fıstığıyla diğer ülkelerde yetiştirilen fıstığı mukayese bile edemeyiz.' dedi.

Çıkmaz, geçen yıl aralarında İtalya, Almanya, Tayland ve Avustralya'nın da bulunduğu 74 ülkeye 75 milyon 446 bin dolarlık Antep fıstığı ihracatına imza attıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

'2011 yılından bu yana 2014 yılını saymazsak Antep fıstığı ihracatımızda artış görülüyor. 2011’i 40 milyon 214 bin dolarlık dışsatımla bitirdik. 2012'de 52 milyon 192 bin dolara ulaştık ve 2013'te zirveye ulaştık, bu yılı da 79 milyon 449 bin dolarlık ihracatla bitirdik. 2014 yılında farklı sebeplerden ötürü ihracatımız 2013'e göre yüzde 47 düşerek 42 milyon 363 bin dolara geriledi. Neyse ki 2015 yılında toparlandık ve 75 milyon 446 bin dolarlık ihracat yaparak moralimizi düzelttik.

Bu yılın 8 aylık diliminde de 61 milyon 345 bin dolarlık Antep fıstığı satımı yaptık. Yıl sonunda geçen yılın fiyatını aşacağımıza inanıyoruz.”

- İhracatta seri başı İtalya

Çıkmaz, dünyanın birçok ülkesine Antep fıstığı yedirdiklerini vurgulayarak, ürünün farklı tatlarda kullanıldığını söyledi.

Çerez olarak tüketilen fıstığın çikolatadan, yemeklere varıncaya kadar birbirinden farklı alanlarda kullanıldığına işaret eden Çıkmaz, 'Böylesine değerli bir ürün olan Antep fıstığının hala dünyada hak ettiği değeri gördüğünü sanmıyorum. Tanıtım gruplarımız ürünü tanıtmak için çeşitli çalışmalara imza atıyor. Derneklerimiz, kurumlarımız da aynı şekilde fıstığın tanıtımında aktif görev alıyor. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum ancak bu tanıtımları daha üst seviyeye çıkarmamız gerekmektedir.' diye konuştu.

Tanıtımlar sayesinde bugün İtalya'dan İngiltere'ye, İsrail'den Hollanda'ya kadar geniş bir alanda Antep fıstığı tüketildiğini dile getiren Çıkmaz, rakamlara bakıldığında 8 ayda en fazla ihracatın İtalya’ya yapıldığının görüldüğünü anlattı.

Çıkmaz, Antep fıstığı ihracatında seri başının İtalya olduğunu, 18 milyon 456 bin dolarlık ihracatla bu ülkenin en çok Antep fıstığı ihracatı yapılan ülke olduğuna dikkati çekti.

İtalya'yı bir başka Avrupa ülkesi Almanya'nın takip ettiğini aktaran Çıkmaz, bu ülkeye de 9 milyon 157 bin dolarlık ihracat yapıldığını kaydetti.

En çok Antep fıstığı ihracatı yapılan üçüncü ülkenin de Suudi Arabistan olduğu bilgisini veren Çıkmaz, bu ülkeye de 7 milyon 210 bin dolarlık ürün satıldığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA