Adıyaman Barosu'nda Kitap Tanıtım Ve Seminer Etkinliği Düzenlendi

Adıyaman Barosu avukatlarından Av. Ahmet Işık’ın ‘Savunma Merci:Avukat’ adlı kitabının tanıtım ve imza günü etkinliği ile seminer düzenlendi.

Adıyaman Barosu'nda Kitap Tanıtım Ve Seminer Etkinliği Düzenlendi
Adıyaman Adalet Sarayı konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Talha Gönüllü, Baro Başkanı Hasan Demir, Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Tümay, Memur-Sen İl temsilcisi Ali Deniz, Adıyaman İnsani Yardım Vakfı Başkanı Fadıl Akkuş, avukatlar ve stajyer öğrenciler katıldı.

Avukat Ahmet Işık’ın yazdığı ve Adıyaman Barosu’nun ilk yazılı eseri olan ‘Savunma Merci: Avukat’ adlı kitabının imza ve tanıtım etkinliğinin ardından Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Tümay tarafından ‘Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru’ adlı seminer verildi.

Programda konuşan Avukat Ahmet Işık, savunmanın önemine dikkat çekerek, “İnsanın kendini savunması, insanlık tarihi kadar eski bir olgudur. Bireyin kendini savunmasında bir başkasının yardımını istemesi veya bir başkasının bu konuda görev üstlenmesi de Avukatlık mesleğinin tanımını ortaya koymaktadır.

Günümüzde, avukatların çalışma yaşamında adliye ile olan ilişkileri konusunda, kanunda olan düzenlemeler ile yargının üçayağı olan sav, savunma ve karar mercileri ile olan ilişkileri ve bu hukuki ilişkilerde avukatın genel olarak rolü üzerinde durulmuştur. Demokratik hukuk devletinde savunma, yargılama faaliyetinin asli unsurudur. Aslolan, insan ve insan haklarıdır. Bu nedenle, savunmanın özgürlüğü birinci derecede önemlidir” dedi.

Işık, “En ilkel topluluklardan, en gelişmiş çağdaş topluluklara kadar tümünde, bireylerin bir birileriyle ya da içinde yaşadıkları toplulukla olan çekişmelerini ve ilişkilerini çözen ve düzenleyen bir sistem hep var olmuştur. Bu sistemin tümüne yargı, işlevi doğrudan yürüten kurumu da başından itibaren mahkeme adı verilmiştir. Bu sistemde Avukatlar insanların hak ve özgürlüklerini, haklarını mahkemede savunan merci olmuşlardır. İşte insanların yaşam kadar önemsediği, hak ve adaletin gerçekleşmesini sağlayan yargı ise üç temel unsur üzerine kurulur. Yargılanmanın tarihsel süreci içinde, savunmayı farklı isimler altında hep avukatlar üstlenmiş, avukatların örgütlerini de barolar oluşturmuştur. Yargının sav-savunma-kara unsurlarının temsilcileri, hakim-savcı-avukatlarının nitelikleri ne kadar yüksek olursa, yargının kalitesi de o kadar yüksek hale gelecek, sorunlar o ölçüde azalacak, çözümler o ölçüde kolaylaşacaktır. Son yıllarda, özellikle hakim ve savcıların gerekse avukatların niteliklerini artırmak ve ifa ettikleri görevlerin gerekleri ile donatılmaları için de birçok uluslararası düzenleme yapılmıştır. Yargı ile ilgili sorunların çözümünde bu durum en önemli öncelik olarak ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.

Kaynak: İHA