21 Yaşındaki Genç, Yapay Zeka Tasarladı

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde yaşayan 21 yaşındaki genç, algoritmalarla düşünebilen ve gündelik hayatta kullanılabilen yapay zeka programı geliştirmeyi başardı.

21 Yaşındaki Genç, Yapay Zeka Tasarladı
Kadirli ilçesinde yaşayan 21 yaşındaki Abdulkadir Tamir, henüz 17 yaşındayken “Robot beyni” isimli çalışmasıyla Türkiye’de bazı üniversitelerin ilgisini çekmeyi başardı. 19 yaşındayken yüzyıllardır bulunmayan yeni bir pi sayısı sistemi keşfeden genç deha, şimdi de gündelik hayatta kullanılan algoritmalardan düşünebilen uygulayabilen bilgisayar programı üzerindeki “yapay zeka” mimarisini tasarladı. Bu yaptığı tasarımın 5 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu söyleyen Abdulkadir Tamir, “Yapay zeka adını verdiğim bu çalışmam gündelik hayatta her gün kullandığımız ve yaşadığımız bütün olguların aslında bir bilgisayar yazılımı sayesinde yapılabileceğini yani yapay bir zekanın da bizim her yaptığımız algoritmaları aynı insan beyni gibi taklit edebileceğini bulmuş oldum. Benim bulduğum yapay zeka tasarımının aynı zamanda hafızası da var. Yani birbirinden farklı zamanlarda geçmiş olayları hatırlayıp aralarında denklem kurup o şekilde de yapay zeka bu algoritmalardan mantıklı bir sonuç çıkarabilecek. Örneğin yapay zekaya komutumuz karşıdan karşıya geçilecek olsun. Yapay zeka bu komut karşısında kendi programında var olan önce sağa bak, taşıt yoksa sonra sola bak, yine taşıt yoksa sağa bakarak yolun karşısına kadar ilerle, komutunu uygulayacak. Sonra tekrar sağa sola bak taşıt yoksa karşıya geç komutu gelecek. Ama dediğim gibi bizim kendisine verdiğimiz ilk komuttan sonra bunu kendisi düşünüp uygulayacak” şeklinde konuştu.

21 yaşındaki Abdulkadir Tamir’in bundan sonraki hedefi ise herhangi bir bilim üniversitesinde tasarladığı yapay zeka projesini geliştirmek.
Kaynak: İHA