(Özel) Yarışta Ölen Jokeyin Davası Yedi Yıldır Bitmedi

Bursa’da yapılan at yarışında, attan düşerek kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 27 yaşındaki Jokey Gürkan Oker’in ailesi tarafından açılan dava 7 yıldır sonuçlanmadı.

(Özel) Yarışta Ölen Jokeyin Davası Yedi Yıldır Bitmedi
Olay, 7 Ocak 2009 dan yaşandı. İddialara göre, Bursa Osmangazi Hipodromunda düzenlenen yarışta, Mehmethan isimli ata binen Jokey Gürkan Oker, son 300 metreye gelindiğinde dengesini kaybederek attan yere düştü. O sırada, Jokey Gökhan Y.’nin bindiği attan düşen Gürkan Oker’in üzerinden geçti. Olayda, 27 yaşındaki Jokey Gürkan Oker ağır yaralanarak kalbi durdu. 45 dakika süren müdahale ile yeniden hayata dönen Oker, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi altına alındı. Yoğun bakımda tutulan 1 çocuk babası Oker, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. 7 yıl önce yaşanan olayda jokeyin ölümüyle herkes üzüntüye boğulurken, Gürkan Oker’in ailesi ise konuyu yargıya taşıdı. 2008’de en başarılı 10 jokey arasına girmeyi başaran Oker’den geriye koşularda kazandığı başarılar kaldı.

ÜÇ KARDEŞİNİ KAYBETTİ

Açılan dava 7 yıldır sonuçlanamadı. İzmir’de yaşayan ve kardeşinin birini trafik kazasında, diğerini kavga sırasında kaybeden abla Derya Oker, attan düşen jokey kardeşini de 7 yıl önce kaybetmenin üzüntüsünü yaşadı. Kardeşinin yaşamını yitirdikten sonra sigortasız olduğunu öğrenince şok yaşadıklarını ifade eden Derya Oker, şunları söyledi:

"Kardeşim yarışlarda sigortası olmadan yarışıyormuş. Bunu hiç bir Türkiye Jokey Kulübü (TJK) yetkilisi kontrol etmemiş. O tarihte birçok jokey ve idman jokeyi sigortasız. Jokeyler Derneği tarafından geriye dönük borçlandırılıp Bağ-Kur’lu yapılmış. Biz bu olayı tespit ettikten sonra bizi arayıp sormayan TJK’ya karşı dava açtık. Ayrıca, ayağı sakat olduğunu bildikleri halde atlarını yarışa sokan kişilere karşı dava açtık. At sahipleri, yarışa giren atların sağlıklarından veterinerlerin sorumlu olduğunu, dolayısıyla kendilerinin bir sorumluluğu olmadığını söyleyip mahkeme tarafından beraat etti. TJK’ya karşı açtığımız dava 7 yıldır sürüyor, bunun Yargıtay süresi var. Kim bilir bu dava daha kaç yıl sürecek. Geciken adalet istemiyoruz."

"KOMŞULARIN YARDIMIYLA GEÇİNİYORUZ"

Kardeşinin en başarılı olduğu dönemde 27 yaşında hayata veda ettiğini belirten Derya Oker, sözlerine şöyle devam etti:

"Ben, üç kardeşimi kaybettim. İki kardeşimi kaybettikten sonra anneme, babama ve bana Gürkan Oker bakıyordu. Gürkan bizi çok seviyordu. Evlendikten sonra da bize sahip çıktı. Attan düşerek yaşamını yitirdikten sonra benim, annemin ve babamın dünyası karardı. Kardeşimin ölümünden sonra 72 yaşındaki babam Yusuf Oker dört kez kalp, yedi kez prostat ameliyatı oldu. Doktorlar kendisine ameliyat yasağı getirdi. Yine 69 yaşındaki annem Bedia Oker’de tansiyon, şeker ve kalp hastasıdır. Onlara ben baktığım için çalışamıyorum. Babam günlerce hastanede yoğun bakımda kaldı. Ben onlara baktığım için çalışamıyorum. Babam Gürkan’ın vergi borçlarını ödemek için evimizi sattı. Şimdi oturduğumuz evin kirasını ödeyemiyoruz. Komşuların yardımıyla geçiniyoruz."
Kaynak: İHA