Yoğun Kar Yağışı 112'Nin Vaka Sayısını 2 Kat Artırdı

Bartın’da 4 gün süren ve hayatı olumsuz etkileyen yoğun kar yağışı nedeniyle 112’ye yapılan başvuru sayısı iki katına çıktı. Hastaların evlerinden alınması için ekipler zaman zaman UMKE’den yardım aldı.

Yoğun Kar Yağışı 112'Nin Vaka Sayısını 2 Kat Artırdı
Normal süreçte günde ortalama 60 başvurunun yapıldığı Bartın Acil Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü’nden 4 günde 485 vatandaş hizmet aldı. 112 ekiplerinin yaralı hastaları kurtarma çalışmaları da personeller tarafından anbean kameraya kaydedildi. Çekilen görüntüler, 112’nin çalışma zorluğunu bir kez daha ortaya serdi. Konuyla ilgili veriler Bartın Sağlık Müdürlüğü tarafından paylaşıldı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İl Özel İdare’nin acil durumlara 31.12.2015 - 03.01.2016 tarihlerinde yoğun kar yağışı nedeniyle normalde günlük 112 acil sağlık hizmetleri vaka sayısı 60 iken bu dönemde günlük ortalama 120 vakaya ulaşılmış, tüm vakalara ulaşılmış fakat hava muhalefeti nedeniyle bazı vakalara 4-5 saati bulan gecikmeler olmuştur. Alınan tüm hastalar acil olmayıp bu hastalardan acil sırasına azami ölçüde riayet edilerek vakalar alınmıştır. Acil olmayan çağrılara da plan dahilinde ambulans hizmeti verilmiştir. Toplamda 4 günlük sürede 485 vakaya ulaşılmıştır. Paletli ambulansla 31 vakaya, UMKE ekibi ile 28 vakaya ulaşılmıştır. Bu dönemde 3 doğum hastası nakli gerçekleştirilmiş, herhangi bir sorun yaşanmamıştır. Aynı dönemde 28 diyaliz hastası alınarak kamu ve özel sektörde diyaliz ünitelerine bırakılmıştır. 4 günlük bu dönemde toplamda 15 ekip ile 24 saat esasına göre hizmet verilmiştir. Tüm olumsuz şartlara rağmen ambulans ekiplerimiz özveriyle hizmetlerini yürütmüşler ve kırsalda Özel İdare ekipleri ile koordine halinde çalışılmış ve sorunlar azami ölçüde giderilmiştir. Ambulans arızalarında ve lojistik destekte teknik ekiplerimiz ve sanayi esnafımız mesai gözetmeksizin destek vermişlerdir. Özellikle paletli ambulans kırsalda yoğun kar olan bölgelerde etkin şekilde kullanılmış ve sağlık hizmetlerinin etkin şekilde verilmesine katkı sağlamıştır. Devlet hastanesinin iki acil servisi, ilçelerdeki ilçe hastanelerimizin acil servisleri ve Kurucaşile’deki entegre birimimiz 24 saat esasına göre çalışmışlar ve sağlık hizmetinde herhangi bir aksama yaşanmamıştır. Zaman zaman kadın doğum ünitesine vatandaşların ulaşımında sıkıntılar oluşmuş, belediye yetkilileri ile görüşülerek sorun çözülmüştür.”

112 ekiplerinin yaralı hastaları kurtarma çalışmaları da personeller tarafından anbean kameraya kaydedildi. Çekilen görüntüler, 112’nin çalışma zorluğunu bir kez daha ortaya serdi.
Kaynak: İHA