Yemen Asıllı 2 Guantanamo Tutuklusu Gana'da Kalacak

ANKARA - Yemen asıllı 2 Guantanamo tutuklusunun, ABD'nin talebi üzerine 2 yıl Batı Afrika ülkesi Gana'da ikamet edeceği bildirildi.

Gana Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, 2 Yemeli tutuklunun 2 yıldan önce ayrılmamak şartıyla Gana'da kalmasına izin verildiği belirtildi.

Herhangi bir terör eylemine karışmadıkları belirtilen Yemenlilerin, en erken 2 yıl sonra Gana'dan ayrılıp ülkelerine dönebilecekleri ifade edildi. Gana'nın uluslararası toplumun bir üyesi olmanın sorumluluğu bilinciyle tutuklulara ev sahipliği yapacağı savunuldu.

Ayrıca Ruanda'daki Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından yargılanan 2 Ruandalının da Gana'ya yerleşmesine izin verileceği açıklandı. Bu 2 kişinin ülkelerinde yargılanıp beraat eden, mahkum olan veya cezasını çeken fakat Ruanda'da kalmak istemeyen bir grup tutuklu içinde yer aldığı kaydedildi.

Bakanlığın, Gana'da kalmasına izin verilen tüm bu kişilerin faaliyetlerinin takip altında olacağını belirttiği açıklamada, "Kendi vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamamız gerektiğinin farkındayız ve bunun için gereken her şeyi yapacağız" ifadesine yer verildi.

Gana'nın Suriyeli sığınmacılara da kapılarını açabileceği belirtilen açıklamada, kabul edilecek Suriyeli sayısına ilişkin bilgi verilmedi.

Kaynak: AA