İnsan Kaçakçıları 'Ölüm Rotasını' Denetime Göre Değiştiriyor

İnsan kaçakçıları, göçmenlerin Yunan adalarına geçişte kullandığı "ölüm güzergahlarını" alınan güvenlik önlemlerine göre belirliyor.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, özellikle son 4 yıldır Suriye'de yaşanan iç savaş ve Irak, Afganistan, Eritre gibi ülkelerdeki çeşitli sorunlardan dolayı Türkiye'ye gelen göçmenler, bir yılda 300'den fazla kişinin boğularak hayatını kaybetmesine rağmen ölümü göze alarak Avrupa'ya geçme girişimlerini sürdürüyor.

İnsan tacirleri, Avrupa'da daha iyi bir yaşamı umut eden sığınmacıların çaresizliğini kullanarak bu kişilerle irtibata geçiyor ve kişi başına bin ila 5 bin avro arasında değişen fiyatlarla Avrupa hayali vadediyor.

- Düzensiz göçün yüzde 96'sı Ege Denizi'nde

Göçmenlerin yasa dışı yollardan Avrupa topraklarına geçiş organizasyonlarının yüzde 96'sı Ege Denizi üzerinden yapılıyor.

Yunan adalarından Midilli'nin 5, Sakız'ın 4,2, Sisam'ın 1, Sömbeki'nin 3,8, İstanköy'ün 3 ve Rodos'un 10 mil mesafede bulunması Ege Denizi'nin tercih edilmesinin başlıca nedeni olarak gösteriliyor.

Yunan adalarına yasa dışı yollardan geçiş organizasyonunu gerçekleştiren kaçakçılar, Ege kıyıları boyunca bu işi en kolay yapabilecekleri yerleri tercih ediyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin, jandarma ile polisin devriye ve denetimlerini takip eden kaçakçılar, kendilerince en uygun zamanda göçmenleri kıyılara getirerek burada hazırlanan bot veya tekneyle yasa dışı geçişi sağlıyor.

- Denetim sıklığına göre geçiş güzergahı değişiyor

Kaçakçılar, denetimlerin yoğunlaştığı bölgelere göre yasa dışı geçiş organizasyonunda kullandıkları kıyıları değiştiriyor.

İstanbul ve İzmir'deki kaçakçılar, yaz döneminde Ayvalık bölgesinden Midilli adasına geçiş organizasyonlarını sıklaştırırken, Müsellim bölgesinde de artan denetimler sonucunda bu güzergahın İzmir'in Çeşme ve Dikili ilçelerine kaydığı gözleniyor.

Denetimlerin sıklığına karşın kıyı hattının uzunluğu, bazı kesimlerde kıyıların girintili çıkıntılı olması, saklanma kolaylıkları nedeniyle bazı göçmen ve kaçakçılar yakalanamıyor.

Kaçakçıların, Dikili ilçesi Bademler Mahallesi'nde yazlıkçıların kış döneminde kullanmadıkları evlerinin kilitlerini kırarak göçmenlerin geçiş gününe kadar barındırılmasında kullandırdığı belirtiliyor.

- Yöre halkı korkutuluyor

Yöre halkını silahla tehdit eden bazı kaçakçılar, yasa dışı geçişlerin güvenlik güçlerine haber verilmesine engel oluyor.

Sabaha karşı kamyon veya otobüslerle kıyıya getirilen göçmenler, burada şişirilen lastik bota bindirilerek Midilli Adası'na gönderiliyor.

Denizin durumunu cep telefonlarına yükledikleri mobil uygulamalardan takip eden bazı kaçakçıların, hava ve deniz durumundaki olumsuz şartlara rağmen bir an önce yakalanmadan organizasyonu tamamlamak adına göçmenleri göz göre göre ölüme ittikleri ifade ediliyor.

Kaynak: AA