Sivas Tarihi Eserleriyle Beyaza Büründü

Kent meydanında yer alan Çifte Minareli Medrese, Şifahiye Medresesi ve Darüşşifası ile Buruciye Medresesi, kış manzarasıyla ayrı bir güzelliğe büründü

SİVAS - Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait mimarisiyle dikkati çeken çok sayıda tarihi eserin bulunduğu Sivas'ta, kar yağışıyla birlikte birbirinden güzel görüntüler ortaya çıktı.

Selçuklular devrinde Da'rül-ala (güzellikler beldesi) ya da Darül-ulema (alimler beldesi) olarak anılan Sivas, kent meydanındaki Çifte Minareli Medrese, Şifahiye Medresesi ve Darüşşifası, Buruciye Medresesi ve Kaleardı Mahallesi'ndeki Gökmedrese, kış manzarasıyla fotoğraf severleri adete büyülüyor.

İlhanlılar Veziri Şemseddin Cüveyni tarafından 1271 yılında inşa edilen, süslemeli taç kapısı ve tuğla çini örgülü iki minaresiyle Sivas'ın simgelerinden Çifte Minareli Medrese ile Selçuklu Sultanı 1. İzzettin Keykavus'un yaptırdığı Anadolu'nun ilk hastanelerinden kabul edilen Şifahiye Medresesi ve Darüşşifası, beyaz örtülü manzaralarıyla kent meydanına can veriyor. Aynı bölgedeki, Osmanlı padişahlarından 3. Murat zamanında Sivas Beylerbeyi Murad Paşa tarafından inşa ettirilen Kale Camii de kent meydanındaki tarihi eserleriyle bir bütünlük oluşturuyor.

Medreselerin bulunduğu alanın karşısında, 1892 yılında Sivas İdadi'si (lise) olarak yaptırılan, Milli Mücadele döneminde Sivas Kongresi'nin gerçekleştirildiği ve günümüzde Atatürk Kongre ve Etnoğrafya Müzesi olarak kullanılan bina, kar yağışıyla birlikte fotoğraf tutkunlarının uğrak yeri oluyor.

Kaynak: AA