Kül Olan 175 Yıllık Cami Ayağa Kaldırıldı

Yangında kullanılamaz hale gelen ve ahşap sanatı açısından yöresel mimarinin bir çok özelliğini bünyesinde barındırması sebebiyle nadide eserlerden olan Trabzon'un Çaykara ilçesindeki tarihi cami, aslına uygun olarak yeniden inşa edilerek hizmete açıldı.

Taşören Mahallesi'nde yer alan ve 1841-1844 yıllarında yapılan 175 yıllık 2 katlı Taşören Merkez Camisi'nde, 2010 yılında henüz belirlenemeyen sebeple çıkan yangın, yapının büyük bölümünün ahşap olması dolayısıyla kısa sürede büyüdü.

Vatandaşların ve itfaiye ekiplerinin müdahale ettiği yangında, bir çok bölümündeki işlemeli ahşap kısımları da alevlere yenik düşen cami kullanılamaz hale geldi.

Mimari özellikleri bakımından Karadeniz yöresinin bir çok özelliğini bünyesinde barındıran, alt katı taştan üst katı ise ahşaptan yapılan caminin restore edilmesi için Trabzon Vakıflar Bölge Müdürlüğünce çalışma başlatıldı.

Bu çerçevede yörede oturan vatandaşlar da caminin aslına uygun inşa edilmesi için yapının yangın sırasında ve öncesinde çekilen fotoğraflarını yetkililere verdi.

Fotoğraflardan yola çıkan ve yapının bazı ahşap bölümlerini Trabzon dışındaki ahşap ustalarına yaptıran restorasyon ekibi de caminin yanmadan önceki birebir halini yeniden inşa edip, yapıyı tekrar vatandaşların hizmetine sundu.

Trabzon Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Vakıflar Genel Müdürlüğünün Türkiye'de çok önemli işlere imza attığını, kendilerinin de kurumun Trabzon Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında, Genel Müdürlüğün perspektifi doğrultusunda vakıf ve kültür eserlerini bir bir hayata geçirip yeniden insanlarla buluşturduğunu dile getirdi.

Eserlerin ömürlerini uzatmaya da çalıştıklarını anlatan Yıldırımhan, Giresun, Trabzon, Artvin ve Rize'de ne kadar vakıf eseri varsa, bunların projelendirilmesi ve restorasyonunun tek tek yapıldığını, şu anda da devam eden epeyce işlerinin bulunduğunu söyledi.

- "Tamamen yanmış, kül olmuş eseri ayağa kaldırdık"

Mazhar Yıldırımhan, bu çerçevede Çaykara ilçesinde yangın sonucu tamamen yanan bir camiyi restore ettiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu camiyi biz sıfırdan aslına uygun olarak yeniden inşa ettik. Fotoğraflardan, kamera çekimlerinden, köylülerin ellerinde ne malzeme varsa hepsini derleyip toparladık, bunlardan yola çıkarak projeler oluşturduk. Bu çok özgün ve çatılı bir cami. Yöresel mimarinin en güzel örneklerinden birisiydi. Minberi, mihrabı, kapısı çok özel işlemeli idi. Biz bu camiyi aslına uygun olarak A'dan Z'ye kadar bitirdik. Bundan dolayı da çok mutluyuz. Çünkü kaybolmaya yüz tutmuş, tamamen yanmış, kül olmuş eseri ayağa kaldırdık."

Yapının "tescilli tarihi cami" olduğunu vurgulayan Yıldırımhan, "Yörenin en güzel eserlerinden biri. Çok özel işlemeleri ve süslemeleri var. Bu süslemelere, el işlerine birebir sadık kalarak camiyi yeniden inşa ettik. Gerçekten görülmeye değer, geniş çatılı bir cami. Türkiye'ye örnek olacak bir hizmet ortaya koyduk. Şu anda her şeyi tamam, halısını da serip ibadete açtık" dedi.

Kaynak: AA