Irak'taki Petrol Rezervleri

BAĞDAT - Irak'ın güneyindeki Zikar ilinin valisi Yahya en-Nasıri, ildeki petrol rezervinin 20 milyar varilden fazla olduğunu söyledi.

Nasıri, yaptığı basın açıklamasında, "Zikar ilinin petrol rezervi 20 milyar varilden fazladır. Bu nedenle buradaki petrol çıkarma sanayisini geliştirmek gerekir" dedi.

Nasıri, özellikle de petrol rafinerisi inşası başta olmak üzere uluslararası şirketleri burada yatırım yapmaları amacıyla getirmek ve ildeki petrol işlerini yönetmek için petrol bakanlığıyla koordine ve işbirliği yapacaklarını kaydetti.

Valilik yönetiminin talepleri doğrultusunda bakanlar kurulunun Zikar Petrol Şirketi kurulmasını resmi olarak onayladığını belirten Nasıri, yeni kurulacak şirketin Zikar halkından 5 binden fazla kişiye iş imkanı sunacağını, petrol sanayisini geliştireceğini, ülke ekonomisinin yanı sıra ilin ekonomisini de canlandıracağını anlattı.

Irak Bakanlar Kurulu dün, Zikar Petrol Şirketi kurulması ve buradaki petrol kuyularının yönetimini "Güney Petrolü" şirketinin yönetiminden ayırma kararı almıştı.

Zikar'da, El-Guraf, En-Nasıriyye, Ebu Amud ve Sıbeh olmak üzere 4 petrol sahası bulunuyor ve buralardan günde 170 bin varil ham petrol çıkarılıyor.

Irak Federal Petrol Bakanlığı, bu yıl günlük petrol üretimini 4 milyon varile çıkarmayı planlıyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) en büyük ikinci petrol ihracatçısı Irak, devlet giderlerinin yüzde 95'ini ham petrol satışından karşılıyor.

Kaynak: AA