Göçün En İyi Ressamı Çsm'de

Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi, göçün en iyi ressamı olarak bilinen Mehmet Alagöz’ün “Yaşam ve Sanatımda Dönemler” sergisine ev sahipliği yapıyor.

Göçün En İyi Ressamı Çsm'de
Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi (ÇSM), işçi göçünün önemli tanığı ve ressamı olarak tanımlanan Ressam Mehmet Alagöz’ün “Yaşam ve Sanatımda Dönemler” sergisini Ankaralılarla buluşturdu. Almanya’daki göç olgusunu yakından yaşamış biri olarak göç ve insanlar üzerine çok fazla sayıda çalışma yaptığını söyleyen Alagöz, “Bir göçmen olarak Almanya’ya gittim, eşimin çalıştığı fabrika ve çevresinde yaşamını sürdüren insanlarla iç içe bulundum yıllarca. Çocuklarımız Almanya’da doğdu ve halen oradalar. Ben de kendim 1975-82 yılları arasında yüksek lisansımı yaptığım Braunschweig Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştım. Alman okullarındaki Türk çocuklarına yarı zamanlı ders verdim. Göçmen işçilerin yaklaşık 40 yılını birlikte yaşadık ve yaşananları tuvale yansıttım” dedi.

Göç ağırlıklı çalışmaların büyük bölümünün Almanya’da çeşitli müzelerde yer aldığını ifade eden Alagöz, ÇSM’de yer alan eserlerini doğrudan modelden çalışılanlar, göç ve göçmenliği konu alan figüratif resimler ve yeniden Türkiye olarak 3 başlıkta topladığını belirtti.

Göç resimlerinde üç kuşak Almancı’yı resmettiğini söyleyen Alagöz, yaşanan yabancılaşmanın çalışmalarına yansıdığına vurgu yaptı. Retrospektif sözcüğünü kullanmak yerine ‘yaşamımdan kesitler’ olarak tanımlamayı tercih ettiğini belirten Alagöz’ün sanat serüvenini yansıttığı eserleri, Çağdaş Sanatlar Merkezi Osman Hamdi Bey ve Eren Eyüboğlu salonlarında 13 Ocak’a kadar görülebilecek.

MEHMET ALAGÖZ KİMDİR?

Mehmet Alagöz, 1949 yılında Bolu’nun Seben ilçesi Kaşbıyıklar köyünde doğdu. 1963-66 Hamidiye/ Eskişehir Yunus Emre Öğretmen Okulu, 1966-69 yıllarında ise İstanbul Ortaköy’de İstanbul Öğretmen Okulu Resim Semineri’nde öğrenim gördü. Öğretmen okulunda öğrenciyken 1967 yılında Devrim Erbil ile tanıştı ve okul zamanları dışında yanında çalışmaya başladı.

1975 senesinde Mimar Sinan Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Almanya’ya giden ve bu ülkede uzun süre kalan Mehmet Alagöz, otoriteler tarafından ‘Göçün En İyi Ressamı’ olarak kabul ediliyor. Alagöz, Almanya Braunschweig Güzel Sanatlar Üniversitesi Prof. Roland Dörfler Atölyesi’nde yurt dışında ikinci bir sanat eğitiminin yanı sıra bu üniversitede sanatta yeterliğini tamamladı. Almanya’da bulunduğu sürede bu ülkeye göçen Türkler’in ilk yıllarını, 90’lı seneleri ve 2000 sonrası dönemi olmak üzere üç kategoride resmeden Mehmet Alagöz’e Königslutter Belediyesi özel atölye tahsis etti. Memleketi Bolu’ya 2009’da dönerek Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanı olan Mehmet Alagöz, Alman sanatçılarla Türkiye’de çalışmalar yapmaya devam ediyor.
Kaynak: İHA