Soma'daki Maden Faciası Davası

Soma’daki maden faciasına ilişkin davanın görüldüğü Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, bilirkişi heyetinin 5 Şubat'ta madene inmesini kararlaştırdı

Soma'daki maden faciasına ilişkin davanın 34. oturumunda alınan karar gereği mahkeme heyeti, bilirkişi heyetinde yer alması kesinleşen isimlerle toplantı yaptı. Toplantıda, bilirkişi heyetinin 5 Şubat'ta madene girmesine karar verildi.

Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Soma’da 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği Eynez mevkisindeki Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen maden ocağında keşif yapılması için mahkeme heyeti ile bilirkişi heyetinin toplantı yaptığını, toplantıda, bilirkişi heyetinin facianın meydana geldiği maden ocağında neler yapacağı noktasında kararlar alındığını kaydetti.

Heyetin keşif için 5 Şubat tarihinde saat 10.00'da madene gireceğini, öncelikle daha önce girilmeyen U3 bölgesinde, olayın başladığı yerin görüleceğini ifade eden Arslan, şu bilgileri verdi:

"Bu kapsamda ana nefeslikten itibaren U3 trafosuna kadar U3 trafosundan 4. Nakil bandı boyu kulikar çatalına kadar olan kısmın açılması ve güvenlikli bir şekilde keşfe hazır hale getirilmesi için Soma Kömürleri AŞ’ye ve MİGEM’e ayrı ayrı yazı yazılacak. Eynez İşletme Müdürlüğü’ne talimat verilerek gaz izleme merkezinin keşfe hazır edilmesi, aynı zamanda yeraltında elektrikten sorumlu teknik personelin ve yeraltı elektrik ve bantlardan sorumlu makine mühendisinin keşif yerinde bulundurulması istenecek. Tüm ekipmanlarıyla karotlu sondaj ekibi, bir tahlisiye ekibi, antigrizu kamera kaydı çekimi yapacak bir ekip ile topografın ekipmanlarıyla birlikte keşif tarihinde hazır edilmesi için Türkiye Taş Kurumu Genel Müdürlüğü’ne yazı yazılacak. Keşifte bilirkişilerin talimatları doğrultusunda olayın meydana gelişini ortaya çıkaracak yerlerde yerin yapısının kömür veya taş olup olmadığı hususunda teknik imkanların ve ocağın şartlarının elverdiği ölçüde karotlu sondaj yapılacak."

- Olay

Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen ocakta, 13 Mayıs 2014'te, saat 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlikte ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, faciada 301 madenci hayatını kaybetmiş, 162 işçi sağ kurtarılmıştı.

Olayla ilgili soruşturma sonucunda açılan davada 8 sanık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.

Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor. Bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.
Kaynak: AA