Sivas'ta 'Kadı Burhaneddin' Yılı İlan Edilmesi

Sivas Valisi Alim Barut, Sivas'ta bu yılın "Kadı Burhaneddin" yılı ilan edildiğini, bu etkinliği geleneksel hale getirmeyi planladıklarını belirtti.

Barut, valilikte düzenlenen basın toplantısında, şehrin ruhuna, kimliğine sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Geçmişte bu şehre hizmet eden ve şehrin kimliğinin oluşturulmasında görev alanların tanınması gerektiğini dile getiren Barut, şehrin önemli şahsiyetlerini bilmek, anlamak ve milli alanda tanıtmanın görevleri olduğunu vurguladı.

Bu nedenle 2016 yılını "Kadı Burhaneddin" yılı ilan ettiklerini ifade eden Barut, şunları kaydetti:

"Kadı Burhaneddin’in hayatı, eserleri, edebi ve ilmi kişiliği hakkında bir proje sunulacak, büyük ihtimalle bu projeye de ORAN Kalkınma Ajansı destek olacak. Bu yıl kitap fuarının ismini 'Kadı Burhaneddin Yılı' olarak aynı şekilde düzenleyeceğiz. ​Kadı Burhaneddin adına bir sempozyum düzenlenebilecek. İlimizdeki okulların ikinci yarısında Kadı Burhaneddin adına resim, şiir, kompozisyon yarışmaları olabilecek. Yeni yapılan 2 bin 250 kişilik Kredi Yurtlar Kurumu yurduna Kadı Burhaneddin isminin verilmesini tasarlıyoruz. Tarihimiz ve edebiyatımız açısından son derece mümtaz bir kişiliğe sahip olan Kadı Burhaneddin 2016 yılı içerisinde kamu kurum ve kuruluşlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve halkımız tarafından yapılacak projelerle daha iyi anılacak, daha iyi tanıtılacaktır. Bunu geleneksel hale getirmeyi düşünüyoruz. Gelecek yıl Sivas’ın yetiştirdiği mümtaz bir şahsiyet Ruhsati, Aşık Veysel, Pir Sultan Abdal, Sefil Selimi, Mustafa Taki Efendi, yılı olabilir."

Belediye Başkanı Sami Aydın ise yıl içerisinde yapılacak etkinlikleri anlatarak, "Sivas Belediyesi olarak Kadı Burhaneddin’in şiirlerinden 150 şiir seçip, anlaşılmayan kelimeler de günümüz Türkçe'sine çevrilerek anlaşılır bir Türkçe ile şiir kitabı oluşturmayı arzu ediyoruz. Kadı Burhaneddin’in 2 Arapça eserini yine tercüme ettirerek günümüz Türkçe'sine çevirmeyi planlıyoruz. Kadı Burhaneddin Türbesi’nin çevre düzenlemesi, bakımı, onarımı da bu kapsamda belediyemiz tarafından gerçekleştirilecek" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA