Tarihi Kentler Birliği'nin 2016 Yılı Bölge Toplantısı

Tarihi Kentler Birliği'nin 2016 yılı ilk Bölge Toplantısı Sarıyer Belediyesi'nin ev sahipliğinde İstanbul'da gerçekleştirildi Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz:'Kentlerde insanlık tarihinin bıraktığı izleri, en geniş anlamda restorasyonu ve bunları geleceğe taşımakla ilgili süreci iyi planlamalıyız'.

Tarihi Kentler Birliği ve Samsun Büyükşehir Belediyeye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, 'Kentlerde insanlık tarihinin bıraktığı izleri, en geniş anlamda restorasyonu ve bunları geleceğe taşımakla ilgili süreci iyi planlamalıyız' dedi.

Tarihi Kentler Birliği'nin 2016 yılı ilk Bölge Toplantısı Sarıyer Belediyesi'nin ev sahipliğinde Steigenberger Hotel Maslak gerçekleştirildi.

Tarihi Kentler Birliği ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, İstanbul’un her tarafının tarih olduğunu ifade ederek, kentin kültürel çeşitliliğine dikkati çekti.

Tarihi eserleri geleceğe taşımanın önemine değinen Yılmaz, 'Kentlerde insanlık tarihinin bıraktığı izleri, en geniş anlamda restorasyonu ve bunları geleceğe taşımakla ilgili süreci iyi planlamalıyız' dedi.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç de İstanbul'un sahip olduğu tarihi, doğal ve kültürel potansiyelin varlığı ile idarecilerine, yöneticilerine ağır sorumluluk yükleyen koca bir metropol olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

'Merkezi ve yerel yöneticiler olarak omuzlarımızdaki yük çok ağır. O yüzden de tarihe, tarihi kentlere ve özellikle İstanbul'a karşı sorumluluğumuz çok büyük.Bizler, bu kutsal emaneti en iyi şekilde koruyup, yeni oluşturmaya çalıştığımız kent parçalarına altyapı ve temel teşkil edecek şekilde planlamalar yapmalı ve eski ile yeninin entegrasyonunu mutlak şekilde sağlamalıyız. Yabancı ziyaretçi sayısı hala hak edilen düzeyde değil. Örneğin, dünyadaki diğer metropollerin yıllık ortalama ziyaretçi sayılarına bakarsak, Hong Kong 25 milyon, Londra 16 milyon, Paris 15 milyon, İstanbul ise 11 milyon ziyaretçi alıyor. İstanbul dünya sıralamasında 11. sırada bulunuyor. Tarihsel vitrinimizi parlatamadığımız sürece de bu düzey değişmeyecek.'

Toplantı kapsamında gerçekleştirilen '2016 Hedefleri Doğrultusunda Marmara Bölgesi TKB Üyeleri Deneyim Paylaşımları' başlıklı panelde konuşan Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın ise İstanbul'un fethinden önce sayfiye alan olarak kullanılan Eyüp'ün, fetihten sonra ilk sur dışı yerleşke olma özelliğini alarak şehir kimliği kazandığını anlattı. Eyüp'ün yaşayan bir tarih ve canlı bir organizma olduğuna dikkati çeken Aydın, şöyle konuştu:

'Eyüp'te 1990'lı yıllardan itibaren adeta bir ihya hareketi başlatılmış ve günümüze değin bu trend artarak devam etmiştir. Bu dönemlerden itibaren özellikle Haliç sahillerinde ciddi bir temizlik yapılmış ve Eyüp Tarihi Merkez dediğimiz sit alanı içerisinde de tarihi mirası teşkil eden yapılar yeniden restore edilerek kamuya kazandırılmıştır. Bu süreçte onlarca tekke, cami, türbe, çeşme, medrese, hamam gibi eserler, tiziz çalışmalarla Belediyemizin öncülüğünde İBB, Vakıflar Genel Müdürlüğü, İl Özel İdare ile iş birliği neticesinde sonuçlar alınmıştır. Yaptığımız çalışmalara başlıca örnekler vermek gerekirse; Eyüp Sultan Türbesi, Tarihi Cülus Yolu, Sertarikzade Tekkesi, Afife Hatun Tekkesi, Kara Süleyman Tekkesi, Cafer Paşa Medresesi, Zal Mahmut Paşa Camii ve Külliyesi, Vezir Tekkesi, Nazperver Camii, Selahi Efendi Tekkesi yanında onlarca sivil mimarlık örneğini de sayabiliriz. Üniversite, İBB ve diğer uzmanlarla yaptığımız çalışmada, Eyüp'ün tarihi miras değerlerinin her yönü ile korunarak muhataplarıyla buluşturulması, esin ve huzur kaynağı olan bu yaşam alanın gelecek nesillere aktarılması, aynı zamanda alanın Haliç ile bağlantısı, mezarlıklar, tarihi doku, meydan gibi elle tutulur mirasının hissedilmesini sağlayacak çağdaş koruma ve kullanma yaklaşımlarını benimseyerek bunları hayata geçirmeyi hedefledik. Tüm bu çalışmalar meydanın ulaşım altyapı, kurumsal kimlik, kentsel doku ve peyzaj, yönlendirme ve işlevlendirme projelerini kapsayan külli bir çalışmadır. Bu çalışmalarla UNESCO tarihi miras listesine de girmeyi hedeflediğimizi belirtirken, asıl hedefimizin vizyonumuzda belirttiğimiz tarihi mirasımıza sahip çıkmak, onu korumak ve onunla birlikte yaşamaya devam etmek, ondan ilham alarak geleceğe emin adımlarla yürümek olduğunu da bir kez daha vurgulamak isterim.'

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de, Fatih Belediyesi'nde tarihi eserlerin restorasyona ilişkin bilgi verdi. Demir, Tarihi Yarımada içerisinde yer alan 168 adet anıt eserin restorasyonun yapıldığını, 3 bin 500 adet anıt eserin projelerinin hazırlatıldığını ve çalışmaların devam ettirildiğini söyledi. Demir, 'Ayrıca bin 100 adet sivil mimarlık örneği yapının projeleri hazırlatılmış, 100 adet sivil mimarlık örneği yapının restorasyonu yapılmış ve belediyemizce 202 adet anıt eser niteliğindeki çeşmenin projeleri hazırlatıldı' dedi.

Sultanahmet Darülhadis Medresesi Restorasyonu Proje ve Uygulama Sürecini anlatan Demir, medresenin tarihiyle ilgili bilgi verdi.

Panelin ardından katılımcılar Emirgan'daki Şerifler Yalısı'nı ziyaret etti.

Toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun'un yanı sıra çok sayıda ilçe belediye başkanı katıldı.
Kaynak: AA