Başkan Yılmaz Açıklaması 'İstanbul Dünya Mirası Bir Şehir'

Tarihi Kentler Birliği (TKB) Sarıyer buluşmasında konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve TKB Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Büyük İstanbul sadece bizim için değil, dünya için dünya mirası bir şehir” dedi.

Başkan Yılmaz Açıklaması 'İstanbul Dünya Mirası Bir Şehir'
Tarihi Kentler Birliği’nin Sarıyer Bölge Toplantısı’na katılan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve TKB Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, yaptığı konuşmada şehirleri geleceğe taşıma sürecinin çok iyi planlanması gerektiğine dikkat çekti. Başkan Yılmaz, İstanbul’un 14.5 milyon nüfusu ile Türkiye’nin en önemli şehirlerinin başında geldiğini kaydederek, “Büyük İstanbul sadece bizim için değil, dünya için dünya mirası bir şehir. İnsanlık tarihine Allah’ın lütfu bir şehir. Aynı zamanda Marmara havzasında büyük bir göç baskısı altında. En yoğun sanayileşmenin olduğu ve kültür erozyonu gibi bir takım değerlerin tahrip edildiği bu coğrafyada biraz daha çalışmamız gerekiyor dedik ve 2016’nın ilk toplantısını burada organize ettik. Marmara Havzasının üzerinde önemle titizlenilmesi gereken bir bölge olduğunu düşünüyoruz. Koca Trakya’mızda, Edirne’den buraya kadar Bu havzada sanayileşmenin baskısı altında olan tarihi değerlerimiz, eserlerimiz, doğal, soyut ve somut değerlerimiz ciddi bir baskı altında. TKB olarak biz nerede bir tarihi eser, eski bir bina var bunları alalım restore edelim anlayışını aştık. Elbette bunu yapacağız ve koruyacağız. Ama buralara bir işlev bir fonksiyon yükleyerek geleceğe taşımak da en az onun kadar önemli. Daha da ötesinde şehirlerimizde insanlık tarihi boyunca insanlığın damıttığı medeniyet gelişimlerini insanlar şehirlerde damıttı Şehirlerimizde insanlık tarihinin ürettiği damıttığı izler zaten var. Bunları geleceğe taşıma sürecini iyi planlamalıyız. Ama bunu aynı zamanda bir gelecek tasavvurunun da geleceği inşa etme, kimlikli şehirleri inşa etme mücadelemizin de çıkış noktası olarak almalıyız” diye konuştu.

“KİŞİLİKSİZ, KİMLİKSİZ, ESTETİKTEN MAHRUM YAPILAR ÇOK”

Türkiye’deki çarpık yapılaşmaya da değinen Başkan Yılmaz, “Çok kişiliksiz, çok kimliksiz, çok estetikten mahrum, sıvasız, boyasız, bütün çirkinliği ile beraber, önünden geçerken başımızı önümüze eğmek zorunda kaldığımız bir yapılaşma ile karşı karşıyayız. Sıvasız binaların sayısı sıvalı binalardan daha fazla. Böyle bir trajedi olamaz. Bana göre bugünden itibaren hiç gecikmeksizin binalarımızın dış cephelerinin kimlikle yüklenmesi ve bunun da bir şeyleri taklit edercesine değil, farklılıklar yaratarak, farklı değerler üreterek yapılması gereken bir çalışmalar dizisi olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı.

İstanbul Steigenberger Otel’de yapılan ve çeşitli başlıklarda panellerle devam eden toplantıya Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve TKB Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, TKB Danışma Kurulu Üyesi Asım Güzelbey, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Bursa Büyüykşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, TKB üyesi il ve ilçelerin belediye başkanları, kaymakamlar, bazı STK yöneticileri ile vatandaşlar katıldı.

Kaynak: İHA