AK Partili Şentop Açıklaması 'Türkiye Başkanlık Sistemini Zaten Yerelde Uyguluyor'

AK Parti İstanbul Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye’nin başkanlık sistemini yıllardır yerel yönetimlerde başarı ile uyguladığını belirterek, "İşte biz bu yereldeki bu alışık olduğumuz sistemi Türkiye’de merkezi hükümete getirmek istiyoruz. Orada da Meclis’i ayrı, başkanı ayrı olarak doğrudan millet seçecek" dedi.

AK Partili Şentop Açıklaması 'Türkiye Başkanlık Sistemini Zaten Yerelde Uyguluyor'
AK Parti İstanbul Milletvekili ve Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Sultangazi Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda sivil toplum kuruluşları (STK) ile buluştu. Kahvaltılı programda Şentop, STK’lara yeni anayasa sistemini ve başkanlık sistemini anlattı.

Programın açılış konuşmasını yapan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, yeni anayasa sisteminin tanıtmak ve başkanlık sistemini anlatmak üzre program düzenlendiğini ifade ederek, “İçinde yaşadığımız bu süreç Türkiye gündemini her geçen gün biraz daha yoğunlaştırıyor. Türkiye’nin konumunu da daha iyi anlamamıza hissetmemize vesile oluyor. Pamuk ipliğine bağlı çok parçalı hükümetler döneminde karar almakta zorlanan o yapılar dönemi bazen bu ülkede bir CIA ya da MOSSAD’ın hükümetleri al aşağı edildiği her 10 yılda bir ihtilal yapıldığı süreçleri gördükten sonra bir istikrar ortamında olmanın ülkemize ne derece getirisi ve kazanımı olduğuna da hep şahit oluyoruz. Ama durduğumuz an geri gideriz. Her zaman ileri gözlemez ve gelişime yönelik çalışmazsak bir bakarız ki dünya ülkeleri arasında alt sıralara düşeriz. İşte bu süreçte her geçen gün bir öncekinden daha iyi olması açısından yoğun bir gayret ve çalışma var” diye konuştu.

“BAŞKANLIK SİSTEMİ YERELDE UYGULANIYOR”

Türkiye’de uygulanmak istenen başkanlık sisteminin yıllardır yerel yönetimlerde uygulandığını ifade eden Şentop ise, "Türkiye bu başkanlık sistemini yerelde uyguluyor yüzyıldan fazla bir süredir. 30 mart seçimlerine biliyorsunuz ki başkanı ayrı meclisi ayrı seçiyoruz. Başkan belediye meclisinden çıkmadı başkanı ayrı seçtik belediye meclisini de ayrı bir sandıkta seçtik. Bunun için başkanlık sorunu yok yerelde. Meclis içerisinde 2- tane Meclis üyesi partiden istifa etti başkan düşecek mi düşmeyecek mi diye bakmıyoruz. Çünkü başkan Meclis’e karşı sorumlu değil, Meclis seçmedi onu, halk seçti. 5 yıllığına seçti 5 yıl devam edecek kendisi ayrılana kadar. Kimse onu düşüremez, Meclis onu düşüremez. Yani Türkiye bu başkanlık sistemini yerelde uyguluyor zaten. İşte biz bu yereldeki bu alışık olduğumuz sistemi, Türkiye’de merkezi hükümete getirmek istiyoruz. Orada da Meclis’i ayrı, başkanı ayrı olarak doğrudan millet seçecek” diye konuştu.

MHP’YE BAŞKANLIK SİSTEMİ ELEŞTİRİSİ

Siyasi partilerin başkanlık sistemine olan itirazlarını eleştiren Şentop, “Mesela Türkiye bölünür mü tartışması ve özellikle MHP bunu yapmaya çalışıyor. Başkanlık olursa Türkiye’de federasyon olur diyorlar. Amerika’da öyleymiş diye söylüyorlar bunu. Peki Türkiye’de parlamenter sistem olursa Türkiye bölünür, federasyon olur diyor muyuz, demiyoruz. Niye demiyoruz, halbuki Almanya böyle. Almanya’da parlamenter sistem var ve federasyon var. Demek ki parlamenter sistem olursa federasyon olması zorunlu değil. Almanya’da öyle ama Türkiye’de böyle değil. Aynı şey başkanlık sistemi içinde geçerli. Başkanlık sistemi ile federasyon sistemi arasında doğrudan bir ilişki yok” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’NİN BAŞKANLIK SİSTEMİNE İHTİYACI VAR”

Siyasi partilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan üzerinden başkanlık sistemi için söylediklerine değinen Şentop, “‘Cumhurbaşkanı Erdoğan için oluyormuş sistem’ bunların hepsi yalan yanlış beyanlar. Biz bunu izah ettik. Erdoğan, milletin seçmiş olduğu bir cumhurbaşkanı siyasi lider olarakta bir başkanın sahip olduğu yetkilerden çok daha fazla bir imkana sahip. Onun ihtiyacı yok başkanlık sistemine. Türkiye’nin başkanlık sistemine ihtiyacı var” dedi.

Program sonunda Başkan Altunay tarafından Şentop’a çini vazo hediye edildi.
Kaynak: İHA