Acil Servislerde Gereksiz Yoğunluk Var

Eskişehir Devlet Hastanesi Yöneticisi Uzm. Dr. Murat Çilekar, son bir aydır acil servis ve polikliniklerde hasta sayısının aşırı derecede arttığına dikkat çekti.

Acil Servislerde Gereksiz Yoğunluk Var
Dr. Çilekar, vatandaşların “domuz gribi oldum mu acaba?” diyerek 24 saat boyunca acil servislere başvurduğunu, bu durum acil servislere aşırı yoğunluğa sebebiyet verdiğini, gerçekten acil servise ihtiyacı olan vatandaşların ise mağdur olduğunun altını çizdi. Uzm. Dr. Murat Çilekar, Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı “Bu yılki grip vakası verileri geçtiğimiz yıllardaki grip sezonu verileri ile karşılaştırılması yapıldığında farklı bir durum olmadığı, “grip”in olağan seyri içerisinde olduğu tespit edilmiştir” açıklamasını hatırlatarak, “İnfluenza risk grubunda; gebeler, 65 yaş ve üzeri ve 2 yaş altı bireyler, bakımevi, huzurevinde kalanlar, kronik böbrek yetmezliği olanlar, astım dahil kronik akciğer hastalığı olanlar, koroner arter hastalığı dahil kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar, kan, şeker, nörolojik, metabolik ve kronik karaciğer hastalığı olanlar, obezler, sağlık çalışanları, 6 ay-18 yaş arasında olup uzun süre aspirin kullanması gerekenler yer almaktadır. Özellikle risk grubunda bulunanlar, grip aşılarını grip mevsimi boyunca yaptırabilir. Hasta kişiler hekim önerisi dışında ilaç kullanmamalıdır. Kalabalık ortamlarda uzun süre bulunmak grip bulaşmasında etkili olduğundan, gerekli olmadıkça bu gibi ortamlardan uzak durulması önerilmektedir. Hasta kişilerin sağlık kurumlarına ve kalabalık ortamlara gitmek zorunda kaldıklarında maske takmaları, hastalığın diğer kişilere bulaşmasını engellemektedir. Hapşırma ve öksürme sırasında tek kullanımlık kağıt mendil kullanılmalıdır ve kullanıldıktan sonra etrafa temas ettirilmeden çöpe atılmalıdır. Eğer mendil yok ise kolun iç kısmı kullanılarak ağız ve burun örtülmelidir. El yıkama ve kişisel hijyen gripten korunmada önemli yöntemlerdendir. Hasta olanların kalabalık ortamlarda bulunmamaları, evden çıkmamaları ve evde istirahat etmeleri hastalık bulaşmasının önüne geçmek için önemlidir" dedi.

Uzm. Dr. Murat Çilekar, vatandaşların, ateş, bulantı-kusma, nefes darlığı, bilinç bulanıklığı olduğu taktirde acil servisler hemen başvurmaları gerektiğini belirterek, açıklamasını, “Bunun dışındaki normal gripal bulgular, yani burun akıntısı, halsizlik, gibi şikayeti olanlar infeksiyon, KBB, göğüs hastalıkları, dahiliye, polikliniklerimize gelebilirler” şeklinde sürdürdü.
Kaynak: İHA