Eski Fildişi Devlet Başkanı'nın UCM'de Yargılanması Başladı

İnsanlık karşıtı suç işlemekten mahkeme karşısına çıkan Gbagbo, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin yargıladığı ilk eski devlet başkanı oldu.

Fildişi Sahili eski Devlet Başkanı Laurent Gbagbo’nun, insanlık karşıtı suç işlemekten yargılandığı Uluslararası Ceza Mahkemesi’ndeki (UCM) davası başladı.

Lahey’de bugün başlayan duruşmaya Gbagbo’nun yanı sıra davası birleştirilen Fildişi Sahili eski Gençlik Bakanı Charles Ble Goude katıldı.

Mahkeme heyeti, kimlik tespitinin ardından Gbagbo ve Goude’ye, haklarında ileri sürülen iddialara ilişkin bilgi verdi. Her iki sanık ise duruşmada haklarında ileri sürülen suçlamaları reddetti.

Gbagbo’nun avukatı Emmanuel Altit, müvekkilinin kendine güvendiğini belirterek, davayı uzlaşma için bir fırsat olarak nitelendirdi.

Yaklaşık 3 yıl sürmesi beklenen davada, 138 civarında tanığın dinlenmesi öngörülüyor.

Fildişi Sahili makamları tarafından 2011’de yakalanarak Lahey’deki mahkemeye teslim edilen Gbagbo ve Goude, ülkede 2010 yılında yapılan devlet başkanlığı seçimi sonrasında yaşanan şiddet olaylarında cinayet, tecavüz, işkence ve insanlık dışı suçlardan yargılanıyor.

UCM’nin yargıladığı ilk eski devlet başkanı olan Gbagbo, 6 yıl önceki devlet başkanlığı seçimini kaybettikten sonra uluslararası baskılara rağmen görevini, seçimi kazan Alassane Ouattara’ya devretmeyince ülkede çatışma çıkmıştı. Gbagbo ve Ouattara taraftarları arasındaki çatışmalarda 3 bin civarında kişinin öldüğü belirtiliyor. UCM savcıları, eski bakanlardan Goude’nin de Gbagbo gibi yaşanan cinayet, tecavüz ve işkence olaylarında rolü olduğunu ileri sürüyor.

UCM daha önce ülkesinde hapis cezasına çarptırılan Gbagbo'nun eşi Simone Gbagbo’nun da benzer kapsamda yargılanması için kendilerine teslim edilmesini istemiş, bu talep Fildişi Sahili tarafından yerine getirilmemişti.
Kaynak: AA