Büyükşehir Soma'ya Nefes Aldırmakta Kararlı

Manisa Büyükşehir Belediyesi, Soma ilçesinde ikinci etabı devam eden Bölgesel Isıtma Sistemi’ni tamamlayarak, Somalıların hizmetine sunmak için hummalı bir çalışma başlattı.

Büyükşehir Soma'ya Nefes Aldırmakta Kararlı
Manisa’nın büyükşehir olmasının ardından Şubat 2015’te Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne geçen Soma Bölge Isıtma Sistemi Projesi’ne Manisa Büyükşehir Belediyesi büyük önem veriyor. Kömürle ısınması nedeniyle hava kirliliği en üst seviyelere çıkan ve halkın sağlığını tehdit eder duruma gelen Soma’nın havasını düzeltecek çalışmaya büyük önem verdiklerini belirten Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, projenin tamamının bitmesiyle birlikte toplam 46 milyon lirayı bulan bir yatırım yapmış olacaklarını kaydetti.

ÇALIŞMALAR YÜZDE 90 TAMAMLANDI

Soma’da 2 bin 311 aboneyi ısıtacak çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığını belirten Başkan Ergün, “Isıtma sisteminde gerçekleştirdiğimiz yatırımlarda malzeme, ekipman ve bina istasyonlarının tamamı temin edildi. Çalışmalar yaklaşık yüzde 90 oranında tamamlandı. Bunun yanı sıra dönüşümleri ve abonelikleri tamamlanan bina ve dairelerin kontrolleri tamamlandıktan sonra, hızla bina altı istasyon montajları yapılıp devreye alınmakta ve ısıtılmakta. Vatandaşlardan gelen talepleri de göz önünde bulundurarak bozuk çökmüş tranşelere anında müdahale edilmekte. Ayrıca otomasyon yazılımlarında da son aşamaya gelinmiş olup en kısa zamanda devreye alınacak” diye konuştu.

BÖLGESEL ISITMANIN FAYDALARI

Bölgesel ısıtma sisteminin çevreye olan faydalarıyla ilgili bilgi veren Soma Bölge Isıtma Sistemleri Genel Koordinatörü Halis Satılmış da, “Kömür ile konut ısıtmada lokal hava kirliliği oluşmakta. Bölge ısıtma sistemi ise, yerleşim yerlerinde solunan havanın kalitesini arttırmakta. Ayrıca yakıtın tek merkezde yakılması, emisyonu kontrol imkanı sağlıyor. Santral bacalarının oldukça yüksek olması, bacalardan çıkan gazların yerleşim birimine çökmeden havayla karışmasını sağlayarak lokal hava kirliliğini önlüyor. Dünya çapında yıllık 22700 Mton olan karbondioksit emisyonu dünya çapında bölgesel ısıtma uygulaması ile yıllık 700-900 Mton azaltılabilir. O açıdan bu proje, Soma ilçemiz için oldukça önemlidir” dedi.

SOMA’DAKİ HAVA KİRLİLİĞİ İÇİN KAMPANYA BAŞLATILDI

Soma’da yaşanan hava kirliliği nedeniyle vatandaşların kitlesel imza kampanyası platformlarında kampanya açtıklarını hatırlatan Genel Koordinatör Satılmış, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cengiz Ergün de bu konuya hassasiyetle yaklaşıyor. Başkanımızın öncülüğünde Soma’daki hava kirliliğini en aza indirip, vatandaşlarımızın sağlıklı bir şehirde yaşamalarını sağlayacağız” dedi.

Kaynak: İHA