'Aşk İksiri' Samsun'da

Gaetano Donizetti'nin 'Aşk İksiri' adlı eseri Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek.

Gaetano Donizetti'nin ilk kez 1832’de Milano'da sahnelenen eseri 'Aşk İksiri'nin Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından cumartesi günü Samsun'da sahneleneceği bildirildi.

1832’de Milano’da ilk kez sahnelendiği günden bu yana opera seyircisini büyülemeye devam eden Gaetano Donizetti’nin komik operası Aşk İksiri, Samsun seyircisiyle buluşmaya hazırlanıyor.

Yönetmen Yekta Kara tarafından sahneye konulan eser, orijinalinden farklı olarak Toscana’daki çiftlikte değil 1944’te Napoli’de bir kafeteryada geçiyor. Aşk, para ve statü kavramlarının öne çıktığı Aşk İksiri’nin prömiyeri 30 Ocak Cumartesi günü Samsun'da gerçekleştirilecek.

Sıradan bir köylü olan Nemorino'yu garson, varlıklı Adina'yı ise kafeterya sahibi olarak yorumlayan Yekta Kara, eseri, yazıldığı dönem olan 1800'lü yıllardan bir asır sonrasına 2. Dünya Savaşı bitimine, bölge olarak ise Toscana'dan Napoli'ye taşıyor. Aşkı için her şeyi feda eden Nemorino'nun talihinin bir gecede dönüşümünü ve aşkın para karşısındaki mücadelesini öne çıkaran Kara, aynı zamanda Amerikan kültürünün İtalya'daki ilk etkilerine dikkati çekerek bu dönüşümü, Napoli'ye çıkarma yapan müttefik güçler ve onların komutanı Belcore karakteriyle vurguluyor. Eser, 1940'lı yılların Napoli'sinden Akdeniz'e özgü panjurları, limoncu arabası ile sapsarı çiçekleriyle görsel bir şölene davet ediyor.

Orkestra şefliği David Mukeria ve Mikhail Iskrov tarafından yapılan eserin dekor tasarımı Efter Tunç’a, kostüm tasarımı Şanda Zipçi’ye ait. Mikhail Iskrov’un koro şefi olarak da yer aldığı eserin ışıkları Murat Yılmaz’a ait. Nemorino rolünde Barış Yanç, Bilal Doğan ve Emrah Sözer’in yer aldığı eserde, Adina rolünde Zerrin Karslı, Eda Bingöl Gürkan ve Arsen Tekinmirza, Belcore rolünde Hasan Çelik, Şahan Gürkan ve Erhan Tekinmirza, Dulcamara rolünde Şafak Güç ve Murat Göçken, Giannetta rolünde ise Burçin Onaran ve Sermin Dikmen Töre yer alıyor.
Kaynak: AA