Suriyeli Akademisyen Eski Günlerinin Özlemini Çekiyor

Suriye Parlamentosunda İnsan Hakları Temsilcisi olarak 5 yıl görev yapan akademisyen Mina Muhammed, sığındığı Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde hayata tutunmaya çalışıyor Muhammed: 'Parlamento'da görevli olduğum dönemlerde Suriyeli kardeşlerimiz için gecemizi gündüzümüze katıyorduk. Ne yazık ki şimdi savaş bunu yapmamıza izin vermedi'

Suriye Parlamentosunda İnsan Hakları Temsilciliği görevini 5 yıl yürüten, İdlip İlahiyat Fakültesi'nde de araştırma görevlisi olan Mina Muhammed, sığındığı Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde hayatını sürdürüyor.

Ülkelerindeki iç savaş yüzünden yaşadıkları toprakları 6 kişilik ailesiyle terk eden Muhammed (40), AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk olarak Lübnan'a gittiğini ancak orada hayat şartlarının zorluğundan dolayı çareyi daha rahat yaşayabilecekleri Türkiye'ye geldiklerini anlattı.

Mina Muhammed, ülkesinde savaş öncesinde ihtiyaç sahibi ailelerin yanında olduklarını söyledi.

Suriye'de iç savaşın başlamasıyla çalışmalarını yürütemediğini anlatan Muhammed, şöyle devam etti:

'Suriye Parlamentosunda İnsan Hakları Temsilciliği görevini arkadaşlarımla birlikte 5 yıl yürüttüm. Ülkenin Şam, Lazkiye, Humus, Hama, Halep, Dara ve İdlib kentlerinde yardıma ihtiyacı olan kardeşlerimize her ay düzenli olarak yardım ulaştırıyorduk. Suriye'de maddi imkanım çok iyiydi. Şahsi olarak yılda 500 aileye gıda desteği sağlıyordum. Ancak Suriye'de savaş başladıktan sonra hayatımızda her şey değişti. Eşim Şam'da evden çıktıktan sonra bir daha dönmedi. Nerede olduğunu bilmiyoruz ve yaşamından endişe ediyoruz. Ülkemde hayatımız tehdit altında olduğundan ayrılmak zorunda kaldık. İnsanların tam bize ihtiyacı olduğu günlerde can güvenliğimiz kalmadığı için Şam'dan ayrılmak zorunda kaldık.'

Eski günlerine özlem duyduğunu aktaran Muhammed, 'Parlamento'da görevli olduğum dönemlerde Suriyeli kardeşlerimiz için gecemizi gündüzümüze katıyorduk. Ne yazık ki şimdi savaş bunu yapmamıza izin vermedi. İlerleyen dönemlerde inşallah savaşın bitmesiyle ülkeme dönüp görevime kaldığım yerden devam edeceğim' diye konuştu.

Akademik çalışmaları için uzun yıllar yurt dışında bulunduğunu belirten Muhammed, 'Fransızca, Arapça biliyorum. Türkçe öğrenmeye de başladım. 4 aydır Reyhanlı'dayız. Lübnan'ın aksine hayat burada daha güzel. Burada Suriyeli çocukların eğitimleri için çalışmalar yapmak istiyorum' dedi.

Muhammed, Suriye'nin geleceğinde rol almak istediğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: AA