Simav'daki Seralarda Topraksız Tarım Alanı 100 Dönüme Ulaştı

Kütahya’nın Simav ilçesindeki Eynal kaplıcaları sera alanlarında topraksız tarım ile üretimde 100 dekara ulaşıldı.

Simav'daki Seralarda Topraksız Tarım Alanı 100 Dönüme Ulaştı
Topraklı tarım yapılarak bir dönümden 20 ton domates alınırken, topraksız tarım yapıldığında üretim 30 tona çıkıyor. Üreticilerin yoğun ilgisini çeken topraksız tarım çalışmasının ekonomiye önemli katkıları olduğu belirtiliyor. Simav Eynal 4 Eylül Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Bekir Kurt, yaklaşık 350 dönüm sera alanı üzerinde, 108 ortakla tarımsal üretim yaptıklarını belirterek, "Bir yılda 6 ile 7 bin ton domates ve salatalık üretiyoruz, toplam kazancımız 10 milyon TL dir. Topraklı ve topraksız olarak yapılan tarım ürünlerimiz Bursa, Eskişehir, Balıkesir ve Ankara’ya gönderilmektedir. Simav pazarında da yer alan tarım ürünlerimizin kalitesi tescillidir. Organize seracılığa geçildiğinde, tarımda üretim artışı olacak ve çalışma alanları genişleyecektir“ dedi

Kooperatif başkanı Kurt, topraksız seracılıkta üretim harcamalarının düşük olduğunu, tarımsal ilaç kullanımının daha az olduğunu, ortam sterilizasyonu gerekmediğini veya kolaylaştığını anlattı. Kurt, bu üretimle birim alanda bitki sıklığının fazla olabildiğini, ürünlerde kanserojen nitrat birikiminin olmadığını, yabancı ot sorununun olmadığını, sulamanın kolaylaştığını ve bitkilerin su stresi yaşamadığını belirtti.

Kooperatifi ortaklarından Cihangir Sarı ise “Topraksız seradan daha sağlıklı ürün elde ediliyor. Topraklı serada toprak yorulduğu için ürünlerimizde çok çeşitli hastalıklar görülebiliyor yüzde 30 verim kaybı oluyor. Bu bakımdan topraksız sera üretimine geçtik. Arı ile aşılama yapıyoruz. Ürünlerimiz kesinlikle hormonsuzdur“ dedi.

Kaynak: İHA