Kırşehir'de Ahiliğin 800 Yıllık Tarihi Anlatılacak

Kırşehir'de Ahi Evran Külliyesi bünyesinde oluşturulacak Ahilik ve Esnaf Müzesi'nde, 800 yıllık Ahilik kültürü tanıtılacak Kırşehir Belediye Başkanı Bahçeci: 'Bunun örneği Türkiye'de yok. Ahilikle ilgili bir müze bugüne kadar kurulmadı. Güzel bir müze olması için titiz bir çalışma yapıyoruz'

ABDULLAH YILDIZ - Kırşehir Belediyesinin yaklaşık 3 yıl önce başlattığı Ahi Evran Külliyesi Projesi kapsamında oluşturulacak Ahilik ve Esnaf Müzesi'nde 800 yıllık gelenek tanıtılacak.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğinin (TESKOMB) maddi ve manevi destek verdiği Ahi Evran Külliyesi Projesi'nin en önemli bölümlerinden Ahilik ve Esnaf Müzesi'nin inşaatı tamamlandı.

Projenin diğer önemli adımlarından Zanaatkarlar Çarşısı'nın ise temeli atılarak yapımına başlandı.

Projeyle ilgili AA muhabirine bilgi veren Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Ahilik ve Esnaf Müzesi'nin inşaatının tamamlandığını belirterek, müzenin iç tefrişatını da bitirerek yerli ve yabancı turistlerin hizmetine açmayı hedeflediklerini söyledi.

- 'Bunun örneği Türkiye'de yok'

Bahçeci, Ahilik prensiplerinin yaşatılarak anlatılacağı Zanaatkarlar Çarşısı'nın da yapımına başlandığını, etaplar halinde projenin diğer aşamalarının da hayata geçirileceğini bildirdi.

Cumhuriyet tarihinin ilk külliyesi olma özelliğini taşıyan Ahi Evran Külliyesi ile ilgili projenin 'çok uzun projeksiyonlu' olduğunu ifade eden Bahçeci, bunun için eski Kız Meslek Lisesi, askeri gazino, polisevi, öğretmenevi ve belediye binalarının yıkılacağını dile getirerek, şunları kaydetti:

'Yaklaşık 70 bin metrekarelik bir alan içerisinde kamu binaları var. Kız Meslek Lisesi vardı, orası boşaltıldı. Bina belediyeye tahsis edilecek. Yıkılacak binanın arsasını külliye projesi alanına dahil edeceğiz. Jandarma gazinosu, polisevi ve öğretmenevi binalarının külliyeye dahil edilmesiyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Belediye binası dahil bölgedeki tüm binaları boşaltarak külliye projesine devam edeceğiz.'

Bahçeci, Ahilik ve Esnaf Müzesi'nde Ahiliğin ve geçmişteki mesleklerin tüm yönleriyle yaşatılarak anlatılacağını vurgulayarak, 'Bunun örneği Türkiye'de yok. Ahilikle ilgili bir müze bugüne kadar kurulmadı. Güzel bir müze olması için titiz bir çalışma yapıyoruz. Buraya gelen insanlara Ahiliği çok iyi bir şekilde anlatması ve aynı zamanda uluslararası ziyaretçi çekebilen de bir müze olması gerekir. Kapadokya'ya gelen turistlerin de destinasyonuna girecek tarzda ve kalitede bir müze yapacağız' diye konuştu.

Müzenin yanındaki Zanaatkarlar Çarşısı'nda her sanat erbabından bir kişinin olacağını dile getiren Bahçeci, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Ahilik prensiplerinin yaşatıldığı bir çarşı olacak. O meslek erbaplarını Ahilik heyeti seçecek. Orada Ahilik prensiplerine göre çalışan esnaf olacak. Müzede geçmişteki Ahiliği anlatacağız, Zanaatkarlar Çarşısı'nda da bugünkü Ahi esnafını bire bir yaşatacağız. Gelenler alışveriş yaptığında bir Ahi esnafında olması gereken her özelliği görecek. Çarşının külliyeye çok önemli bir değer katacağına inanıyorum.'

- Ahi Evran Külliyesi Projesi

Ahi Evran Külliyesi Projesi ile Ahiliğin yıl boyunca kentte yaşatılması amaçlanıyor.

Proje kapsamında Ahilik ve Esnaf Müzesi, Zanaatkarlar Çarşısı, Ahilik Araştırma Kütüphanesi, bedesten, astronomi müzesi, esnaf odaları, dükkanlar, şadırvan, sahne ve tören alanı ve butik konaklama tesisleri gibi birçok tesis tamamen doğal kesme taşlardan yapılacak.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının koordinesinde yürütülen proje için TOBB, TESK ve TESKOMB, Kırşehir Belediyesi ve Kırşehir Valiliği ile 32 milyon liralık destek protokolü imzalamıştı.
Kaynak: AA