Aradıkları Kahramanı Polat Alemdar'da Buldular

Filistin asıllı Ürdünlü yazar İbrahim AlAmiri: 'Ortadoğu'daki insanlar yaşanan olumsuzluklar karşısında çözümü mümkün görünmeyen sorunları çözecek bir kahraman arıyorlardı. 'Polat Alemdar', aynı dine sahip olan coğrafyadaki insanları temsil etti. Hollywood'un sunduğu kahraman stilinden ve karakterlerinden bıkan izleyiciler, Doğu'da yaşayan Müslüman bir kahraman olan 'Polat Alemdar'ı görünce Batı sinemasının yüzeysel kahramanlarını izlemeyi bıraktı'

SALİHA ÖZDEMİR - Türk dizilerinin Ortadoğu'daki etkisi üzerine tez hazırlayan Filistin asıllı Ürdünlü yazar İbrahim El-Amiri, 'Mısır ve Suriye de çabaladı ama 'Polat Alemdar' gibi bir kahraman üretemedi. Mesela, Kurtlar Vadisi'ndeki gibi mafyalarla savaştılar, silahlı çatışmalar yaptılar ama içerikte aynı duyguyu veremediler, bir kahraman yaratamadılar. Yaptıkları çalışmalar aşk hikayesi, savaş sahneleri düzeyinde yüzeysel kaldı' dedi.

İbrahim El-Amiri, Ürdün Mute Üniversitesi'nde İngiliz Dili ve Edebiyatı okuduktan sonra, Yarmouk Üniversitesi'nde Bilgi ve İletişim Teknolojileri üzerine devam ettirdiği eğitimini, Ortadoğu Üniversitesi'nde 'Türk Dizilerinde Kahramanlar' tezi ile tamamlamış Filistin asıllı bir yazar. Birçok akademik yayında imzası bulunan El-Amiri'nin, Ürdün'de dergi ve gazetelerde yayınladığı hikaye ve makalelerin yanı sıra, aynı zamanda 'Birlik Gribi' adlı bir öykü kitabı da bulunuyor.

- 'Türk dizileri bir sektör oluşturdu'

Al-Amiri, tez çalışması hakkında AA muhabirine yaptığı açıklamalarda, son yıllarda Ortadoğu'nun birçok ülkesinde dublajı yapılarak yayına verilen Türk dizilerinin büyük ilgi gördüğünü belirterek, 'Arap aleminde her evde izlenen Türk dizileri aynı zamanda bir sektör oluşturdu. İzleyici, dizileri alt yazılı izlemek istemediği için bütün diziler Arapça dublajlanıyor ve seyreden kendisini soluksuz o dizilerin içinde buluyor' dedi.

'Türk Dizilerinde Kahramanlar' tezini çalışırken Arap alemini etkileme nedenlerini de gözlemlediğini ifade eden Al-Amiri, şu tespitini paylaştı:

'Türkiye dizilerinin bu kadar izleniyor olma nedeni, Doğu kültürünün ve özellikle din meselesinin içerisinde olması. Din kavramı ciddi anlamda işleniyor. Bu da Arap aleminde daha çok izlenilmesini sağladı. Senaristlerin Türk kültürü ve Doğu kültürü arasındaki yakınlıkları işlemesi, özellikle günümüzdeki din kavramını işlemeleri Arap izleyici tarafından dizilerin kabul görmesini sağladı.'

Al-Amiri, özellikle Kurtlar Vadisi Pusu dizisinin büyük ilgi gördüğünü aktararak, şunları söyledi:

'Arap aleminin bugünkü en önemli kahramanlarından biri Kurtlar Vadisi dizisinin kahramanı 'Polat Alemdar'. Sürekli zulme karşı çıkan ve siyonistlerle savaşan bir kahraman olarak görülüyor. Özellikle 'Kurtlar Vadisi Irak' filmi Arap aleminde büyük etki uyandırdı ve sürekli izleniyor.'

- 'Ortadoğu'da kahraman açlığı vardı'

Tezinde 'kahramanlık meselesi' üzerine yoğunlaştığını söyleyen Al-Amiri, dizideki 'Polat Alemdar'ın Ortadoğu'daki karşılığı üzerinde titizlikle durduğunu belirtti.

Kahraman açlığına vurgu yapan Al-Amiri, şunları anlattı:

'Ortadoğu'daki insanlar yaşanan olumsuzluklar karşısında çözümü mümkün görünmeyen sorunları çözecek bir kahraman arıyorlardı. 'Polat Alemdar', aynı dine sahip olan coğrafyadaki insanları temsil etti. Hollywood'un sunduğu kahraman stilinden ve karakterlerinden bıkan izleyiciler, Doğu'da yaşayan Müslüman bir kahraman olan 'Polat Alemdar'ı görünce Batı sinemasının yüzeysel kahramanlarını izlemeyi bıraktı.'

Yazar Al-Amiri, Müslümanların sorunları ve Filistin meselesi ile ilgilenen 'Polat Alemdar'ın, dizide babasını sürekli mescidde ziyaret etmesi, 'Bismillah' demesi, nikahını bir imama kıydırması özelliklerinin Ortadoğulu izleyicide 'kendilerinden biri' etkisi uyandırdığını vurguladı.

'Kurtlar Vadisi' dizisinden önce, Ortadoğu'da yayınlanan Türk dizilerinin karakterlerinin coğrafyaya yabancı, Batı etkisinde gibi algılandığına dikkati çeken Al-Amiri, 'Polat Alemdar'dan sonra eski dizilerin yarattığı algının ortadan kalktığı yorumunu yaptı.

- 'Mısır ve Suriye kahraman üretemedi'

Al-Amiri, 'Polat Alemdar'ın Ortadoğu'da 'kahraman' olarak görülmesinden sonra Mısır ve Suriye'nin de benzer filmler yapmaya çalıştığına değinerek, şöyle konuştu:

'Mısır ve Suriye de çabaladı ama 'Polat Alemdar' gibi bir kahraman üretemedi. Mesela, Kurtlar Vadisi'ndeki gibi mafyalarla savaştılar, silahlı çatışmalar yaptılar ama içerikte aynı duyguyu veremediler, bir kahraman yaratamadılar. Yaptıkları çalışmalar aşk hikayesi, savaş sahneleri düzeyinde yüzeysel kaldı.'

Ortadoğu'nun teknik anlamda da iyi dizi çalışmalarını Türkiye'den gördüğünü söyleyen Al-Amiri, seyircinin kamera, kostüm ve görsel anlamda kaliteli bulduğu Türk dizilerini zevkle izlediğine vurgu yaptı.

Al-Amiri, 'Türkiye, Türk dizileri ile Arap halkıyla yeniden buluştu' diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Türk dizilerindeki özel kahramanlar büyük bir boşluğu doldurdu ve gözleri Türkiye'ye çevirdi. Arapların kaybettiği ve ihtiyacı olan bir kahramanı onlara sunarak bağları güçlendirdi. Ürdün'de mesela, insanlar çocuklarına 'Polat Alemdar' ismini veriyor. Gençler bu adı birbirlerine lakap olarak takıyorlar. İsimleri lakap olarak kullanıyorlar. Karakterli, sözünden geri dönmeyen, bir kahramanlık gösteren herkese 'Polat Alemdar' diye sesleniliyor.'

Ürdün'de dizi hakkında farklı görüşü olan insanlar da olduğuna işaret eden Al-Amiri, 'Kurtlar Vadisi Filistin' filminden sonra, ideolojik yazılar yazan bazı yazarların 'Türk Devleti Arap alemine hakimiyet kurmak istiyor' şeklinde yazılar yazdığını aktardı.

Al-Amiri, 'Polat Alemdar Arap coğrafyasında bir kurtarıcı olarak görülüyor' yorumunu yaparak sözlerini, 'Sadece aşkı anlatan Türk dizileri coğrafyada aynı etkiyi yaratmadı, onları izlediler ve bitti ama 'Polat Alemdar' ihtiyaç duydukları bir kahraman olarak insanları etkilemeye devam ediyor' diyerek tamamladı.
Kaynak: AA