ABD, Putin'i ilk kez yolsuzlukla suçladı

Amerikan yönetimi, Rusya Devlet Başkanı Putin'i ilk kez açık şekilde yolsuzlukla suçlayarak, bu durumun "çok, çok uzun yıllardır" bilindiğini kaydetti

ABD, Putin'i ilk kez yolsuzlukla suçladı
ABD ile Rusya arasında çeşitli konulardaki gerginlikler devam ederken, Washington'dan dün ilk kez Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında 'yolsuzluk' suçlaması geldi. Amerikan Hazine Bakanlığı'nın deniz aşırı yaptırımlardan sorumlu yetkilisi Adam Szubin, Putin'in yozlaşmış bir lider olduğunu kaydederek, kendisini 'yolsuzluğun fotoğrafı' olarak tanımladı. Washington yönetimi, iki yıl önce Kremlin'deki bazı yetkililer hakkında yaptırım kararı almış, ancak doğrudan doğruya Putin'in şahsını yolsuzluk yapmakla suçlamamıştı. İngiliz yayın kuruluşu BBC'de 'Panorama' adlı programa katılarak soruları cevaplayan Adam Szubin, 'Putin yozlaşmış bir lider. Bunu çok, çok uzun yıllardan beri biliyoruz' ifadelerini kullandı. Putin'in, ülkedeki enerji kaynakları ya da devlet ihalelerinin dağıtımında, kendisine hizmet edeceğini düşündüğü kişilere öncelik verdiğini savunan Szubin, 'Yakınlarını zenginleştirirken, dostu olarak görmediklerini devlet kaynaklarını kullanarak ötekileştiriyor' dedi. Szubin, CIA tarafından 2007'de hazırlanan Putin'in hükmettiği maddi zenginliğe dair raporu yorumlarken, 'Gizli mal varlıkları olduğunu Putin'in kendisi de kabul ediyor' şeklinde konuştu.

'40 MİLYAR DOLARI VAR'

Rus araştırmacı-gazeteci Stanislav Belkovsky ise, 'Gizli kaynaklarımdan elde ettiğim bilgiye göre, Putin'in 40 milyar dolar değerinde bir mal varlığı var. Bunun hepsi elbette nakit değil' açıklamasında bulundu. Belkovsky'ye göre, Putin şu anda Avrupa'nın en zengin kişisi, dünyadaki ise en zengin insanlardan biri.

35 MİLYON DOLARLIK HEDİYE YAT

Rus liderin zenginliği ve mal varlığı tartışmalarına geçmişte Rus şirketi Sovcomflot'ta üst düzey yöneticilik yapan Dmitri Skarga da katıldı. Skarga, İngiliz futbol kulübü Chelsea'nın Rus patronu Roman Abramoviç'in Vladimir Putin'e 35 milyon değerinde bir yat hediye ettiğini ileri sürdü. 'Olimpia' adlı yatın 57 metre uzunluğunda olduğu ve ultra-modern özellikler taşıdığı kaydedildi. Kremlin Sarayı ise iddia hakkında 'Uydurma' demekle yetindi. Abramoviç'in avukatları da söz konusu haberi 'spekülasyon' olarak tanımladı.