TZD Genel Başkanı Yetkin Açıklaması

'Sanayimizin temel direklerinden biri olan şeker fabrikaları AVM'lere feda edilmemeli'.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, sanayinin temel direklerinden biri olan şekerpancarı üretimi ve şeker fabrikalarının korunması gerektiğini belirterek, 'Ülkemizin geleceği, AVM'lere feda edilmemeli' ifadesini kullandı.

Yetkin, yaptığı yazılı açıklamada, şeker sektörünün tarım açısından önemine dikkati çekti.

Şeker ve şekerpancarı üretiminin, hem tarım alanında hem de ekonominin diğer kollarında geniş bir istihdam sağladığını vurgulayan Yetkin, 25 şeker fabrikasının kamu hisselerinin özelleştirilmesi için ihale sürecinin başladığını anımsattı. Yetkin, sadece karlı olan 5-6 şeker fabrikasına talep gelmesinin, bunlar dışında kalanların ise kapatılmasının beklendiğini bildirdi.

Söz konusu işletmelerin kapatılması durumunda şeker üretiminin 50, sektörel istihdamın ise yüzde 60 civarında azalacağını belirten Yetkin, yan sektörler ve yöresel ekonomilerde ciddi bir gerileme yaşanacağını ifade etti.

- 'Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşıyız'

Yetkin, dünya pazarında yer tutmak isteyen ülkelerin yeni şeker fabrikaları kurulumuna hız verdiğini belirterek, 'Rusya son dört yılda şeker pancarı üretimini yüzde 35, şeker üretimini ise yüzde 50 arttırdı. İthal ettiği 3,4 milyon tonluk ham şekeri işlemek için rafinerilerinin kapasitelerini büyüttü. Çin de 2006-2007 üretim döneminde şeker pancarı alanları yüzde 10 genişletti. Hindistan, şeker üretimini son yıllarda 18.6 milyon tondan 24 milyon tona çıkardı' değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de şeker pancarı üretimine kota konulduğunu, ithal mısırdan üretilen Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) üretimi kotalarının ise sürekli artırıldığına dikkati çeken Yetkin, şunları kaydetti:

'TZD olarak, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşıyız. Eğer bu fabrikalar satılacaksa, özel şirketler yerine pancar üreticileri kooperatifleri ve işçi sendikalarının katılımıyla oluşturulacak kuruluşlara satılmalı ya da mülkiyeti devlette kalmak üzere kiralanmalıdır. Ancak her hal ve şartta şeker fabrikalarının üretime devamı sağlanmalıdır. Sanayimizin temel direklerinden biri olan şekerpancarı üretimi ve şeker fabrikaları korunmalı, ülkemizin geleceği AVM'lere feda edilmemelidir.'
Kaynak: AA