Sosyal Medya Örgütlenmesi Evsizlere Sıcak Yemek Oldu

Antalya’da gece sıcaklığın eksi 1 dereceye kadar düşmesi sonucu ’bimekan’ olarak adlandırılan evsizler zor durumda kalırken, bir grup gönüllü, sosyal medya üzerinden kurdukları platformla 2 yıldır evsizlere yiyecek, giyecek yardımında bulunuyor. Grup üyeleri her akşam saat 22.00’de Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin karşısında yaklaşık 80 evsize yemek dağıtıyor.

Sosyal Medya Örgütlenmesi Evsizlere Sıcak Yemek Oldu
Antalya’da gece sıcaklığın son 2 gün içerisinde eksi 1 dereceye kadar düşmesi ve soğuk havaların tüm yurdu etkisine alması evsiz vatandaşların zor durumda kalmasına neden oldu. Antalya Evsizlere Yardım Platformu adı altında sosyal medyada bir araya gelen grup üyeleri, 2 yıl boyunca şehrin çeşitli bölgelerinde evsiz insanlara yardım ediyor. Hiçbir dernek, parti, örgüt, vakıf ve Sivil Toplum Kuruluşu’na bağı bulunmayan grup üyelerinin amaçları Antalya’da yaşayan evsiz insanlara, bir kase çorba, bir tutam muhabbet ve hayatlarına dair kalıcı çözümler üretmek.

Her gün sosyal medya üzerinden alınan çağrı ile bimekan şahıslar için yemek yapan ya da bulan grup üyeleri, saat 22.00’de Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin karşısında yaklaşık 80 evsize yardımda bulunuyor. Bimekan şahıslar her gün düzenli olarak sevgi ve saygı çerçevesi içerisinde sıraya girerek kaldırım üzerinde yemeklerini yiyor.

"YETKİLİLERDEN KALICI ÇÖZÜM İSTİYORUZ"

2 yıldır grup üyelerinin kendilerine yardım ettiklerini ifade eden bimekan Mustafa Koşar, Antalya’daki yetkililerden kalıcı bir çözüm istediklerini belirtti.

Koşar, "2 yıldır bu insanlar bize yardım ediyor. Çorba ve kıyafet veriyorlar. İşlerini güçlerini bırakıp bize yardım ediyorlar. Antalya’daki yetkililerden bize kalıcı çözüm bulmalarını istiyoruz. Bu insanlar kalıcı çözüm istiyor. Barınak ya da sığınak istiyoruz. Soğukta kahve içiyoruz, çay içiyoruz, sıcak yerlere gidiyoruz. Paramız oluyor olmuyor. Çalışıyoruz, kağıt topluyoruz onları satmaya çalışıyoruz. Kendimize iş arıyoruz ama bulamıyoruz. Bu insanların çoğunun psikolojisi bozuk zaten" dedi.

"DIŞARISI SOĞUK VE ORADA YEMEK YEMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Grup üyelerinin kendilerine yardım ettiğini dile getiren evsiz Kemal İnan, dışarının soğuk olduğunu ve oralarda kalıp yemek yemeye çalıştıklarını söyledi.

İnan, "Bu insanlar bize yardım ediyor. Ama kalıcı çözüm istiyoruz. Bunun örnekleri var. Bursa, Ankara ve Sivas’ta bu tür yerler var zaten. Dışarısı soğuk. Parklarda kalıp, orada yemek yemeye çalışıyoruz. Çoğumuz hasta. Artık kalıcı bir çözüm istiyoruz" şeklinde konuştu.

"BU İNSANLAR SOKAKLARDA, BANKLARDA KALMAYA MAHKUM EDİLMEMELİ"

Geçen sene gönüllüler olarak bir araya gelerek böyle bir platform kurduklarını ifade eden Antalya Evsizlere Yardım Platformu Üyesi Umut Araz, amaçlarının evsizlere kalıcı çözümler bulmak olduğunu söyledi.

Araz, "Biz bir tas çorba verelim diye başladık ama asıl amaç kalıcı çözüm bulmak. 2 yıldır burada yapabildiğimiz tek şey farkındalık oldu. Aralarından kazandığımız dostlarımız oldu. Fakat bunlar geçici çözümler. Biz gönüllüler bugün bu işi yapmıyoruz dediğimiz zaman gene ortada kalacak arkadaşlarımız. Bizim yaptığımız çok bir şey yok. Boynumuzun borcu olan bir şeyi yapıyoruz. Dertlerini dinliyoruz, yemek veriyoruz, sohbet ediyoruz, giysi veriyoruz. Aynı zamanda da resmi kurumların kapılarını zorluyoruz. Bu zamana kadar birçok resmi kuruma giderek ’Bizim derdimize çare bulun, evsizlerimize kalıcı çözüm bulun’ dedik. Örneklerini de sunduk. Bakın bir Bursa örneği var. Orada pansiyon var. Türkiye’de özel proje üretmeye gerek yok. Zaten bunun örnekleri var. Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan istiyoruz, belediyelerden istiyoruz. Evsizler sorunu gönüllülere bırakılmayacak kadar ciddi bir konu. Tedavi görmesi gerekenler, çok yaşlı olan dostlarımız var. Yılbaşından bir hafta önce burada bir arkadaşımız felç oldu. Hastanede yattı, ameliyat oldu, kalp damarları tıkandı. Ama ikinci gün dışarıda kaldı. Burada yemek yiyorlar. Biz burada yemek veriyoruz. Biz sıcak evlerimize gidip yatacağız. Onlar banklarına gidip yatacak. Buradaki bankalarını kaybetmemek adına kapalı spor salonu açıldığında oraya gitmeyen arkadaşlarımız var. Oraya gittiği zaman buradaki bankını kaybediyor. Bu çok acı bir şey. Bu insanlar sokaklarda, banklarda kalmaya mahkum edilmemeli" dedi.

"TOPLUMDAKİ EVSİZ İMAJI YIKILMALI"

Toplumdaki evsizler imajının gelip görülerek yıkılacağını belirten Grup Üyesi Umut Araz konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Buradaki herkes bizim ağabeyimiz, babamız, kardeşimiz oldu. Kurumlara dediğimiz biz evsizleri yine bırakmayalım, siz bize bir yer gösterin biz gelip üç öğün yemek verelim, evsizlerimize hizmet edelim. Ama bu soğuklarda, evsizlerimize kalıcı çözüm istiyoruz. Onları yıkamak için kapı kapı dolaşıyoruz. İnsanın banyo yapması, her öğün sıcak bir yemek, sıcak bir yerde yatmak insanların en temel hakkıdır. Biz bunlar için kapı kapı dolanıyoruz. Buradaki insanlar çok iyi insanlar. Toplumdaki önyargının buraya gelip bu insanlarla tanışıp yıkılması gerekiyor. Toplumdaki evsiz imajı yıkılmalı. Çünkü toplumda kötü bir imaj var. Aralarında hastaneye yatması gereken insanlar var."

"SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN O AKŞAM NE YAPILACAK KARAR VERİYORUZ"

Platform olarak para kabul etmediklerini sözlerine ekleyen Antalya Evsizlere Yardım Platformu Üyesi Umut Araz, sosyal medya üzerinden haberleşerek yapılacak yemeğe karar verdiklerini söyledi.

Araz, "Sosyal medya üzerinden o akşam kim ne yapabilecek onu planlıyoruz. Kardeş grubumuz Antalya Yardım Gönüllüleri diye bir grubumuz var. Orada kim ne yemek yapacaksa karar veriyoruz. Ve o şekilde burada dağıtım yapıyoruz. Ama sosyal devlette bizim gibi gönüllülerin olması ayıp bir şey. Sosyal devlette bu iş devletin görevidir. Aralarında çoğu çalışmak istiyor. Onlara iş verilebilir. Bu insanlar hayata kazandırılabilir" dedi.

Kaynak: İHA