Savaşın Parçaladığı Bedenler 'Protez'le Onarılıyor

Suriye'nin başkenti Şam'a bağlı Duma ilçesindeki bir yardım kuruluşu, savaşta el ve ayaklarını kaybeden kişilere protez takarak acılarını bir nebze de olsun unutturmayı amaçlıyor.

HALİT SÜLEYMAN - Suriye'de yaklaşık 5 yıldan bu yana Esed rejiminin aralıksız devam eden saldırılarına maruz kalan Şam'ın Duma ilçesinde binlerce kişi hayatını kaybetti, on binlerce kişi saldırılar sonucu sakat kaldı.

Duma ilçesindeki bir yardım kuruluşu, rejim güçlerinin kara ve havadan düzenlediği saldırılar sonucunda el ve ayaklarını kaybedenler için yapılan protezlerle bir nebze de olsa acılarını hafifletmeye çalışıyor.

Savaşın acı hatıralarını bedenlerinde taşıyan yüzlerce kişi, Ferhat Lil Atraf yardım kuruluşunun ilçede açtığı atölyede protez el ve ayak yaparak hayatta tutunmalarını sağlıyor. Parçalanan bedenleriyle yatağa mahkum olmamak için günler öncesinden sıraya girerek protez almak isteyenlere takılan protezlerle acılarının hafifletilmesi amaçlanıyor.

- Birçok insan sakat kaldı

Yardım kuruluşunun yöneticisi Dr. Faiz el Arabi AA muhabirine yaptığı açıklamada, Esed güçlerinin Doğu Guta bölgesindeki ilçe ve beldelere düzenlediği saldırılar sonucunda sakat kalan yüzlerce insana el ve ayak protezi yaptıklarını söyledi.

Bölgenin kuşatma altında olması nedeniyle bazı malzemelere ihtiyaç duyduklarını kaydeden el Arabi, şöyle devam etti:

'Elimizden geldiğince Doğu Guta ve Duma'da saldırılarda ayak ve bacaklarını kaybedenlere yönelik yaptığımız protezlerle onlara tekrar hayat vermeye çalışıyoruz. Kuruluşumuzun yardım ettiği kişiler protezlerine alışması için onlara gereken desteği veriyoruz. Esed rejimine ait savaş uçaklarının bölgede gerçekleştirdiği hava saldırısı sonucu birçok insan yatağa mahkum oldu ve sakat kaldı. Yardım kuruluşu olarak bu insanlarımıza elimizden geldiğince destek vermeye çalışıyoruz. Başvuran hastalarımızı muayene ettikten sonra kopan el veya bacakların ölçüsünü alıyoruz. Daha sonra bunlara uygun protez hazırlayarak belli bir gün içinde hastaya takarak alışması için kendisiyle birlikte hareket ediyoruz.'

- 'Rejim yıkıyor biz tamir ediyoruz' -

Savaş başladığı günden bu yana çocuk, kadın, yaşlı demeden bütün sivillerin rejim güçleri tarafından hedef alındığını ifade eden El Arabi, 'Rejim hiç kimseye acımıyor. Elinde hangi bomba varsa onu masum insanların üzerine atarak hayatlarını karartıyor. Biz onlar gibi yapmıyoruz. Rejim bombalarıyla vurup yıkarken biz o bedenleri tamir ediyoruz' diye konuştu.
Kaynak: AA