Adalet Bakanlığı 'Alevi' Önderlerini Dinliyor

Adalet Bakanlığınca hukuki alt yapı oluşturulması ve önerilerin dinlenmesi amacıyla oluşturulan çalışma grubu, Alevi çatı kuruluşlarının liderlerini dinliyor Evrensel Alevi Bektaşi Birliği Başkanı Şahin: 'Bu sefer daha samimi bulduk, daha mesafe katedilmiş olarak, daha hazırlıklı gördük. İnşallah çözülür diye düşünüyoruz' 'Tekliflerimizi, önerilerimizi somut olarak kendilerine arz ettik. İnşallah çözülür, çözülecek diye düşünüyorum. Bir an evvel de çözülmesi lazım. Çünkü ülkemizin iç ve dış düşmanlarının kaşıyacağı bir sorun haline dönüşmeden bunu çözmemiz lazım' İstanbul Karacaahmet Sultan Dergah Başkanı Ercan: 'Ben mutluyum. Bu işin güzel biteceğine de inanıyorum. Ben bu coşkuyu aldım'

KEMAL KARADAĞ - Adalet Bakanlığınca hukuki alt yapı amacıyla oluşturulan çalışma grubu, Alevi çatı kuruluşları ile görüşmeler yapıyor.

Çalışma grubunun daveti üzerine Ankara'ya gelerek toplantıya katılan Alevi toplumunun liderleri, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Evrensel Alevi Bektaşi Birliği Başkanı Avukat Ali İhsan Şahin, yapılan çalışmadan mutlu olduklarını belirterek, Türkiye'nin gündeminde yer alan Alevi sorununu çözme konusunda daha somut, ciddi ve samimi adımlar atılmaya başlandığına dikkati çekti. Şahin, 'Bu manada Alevi sivil toplum kuruluşları davet ediliyor, bir araya geliniyor, öneriler, teklifler ile bunun nasıl çözüleceği konuşuluyor. Bu sefer daha somut şeyler konuşuluyor. Yani bundan önceki çalıştaylar gibi değil. Artık sorunu herkes biliyor, artık sorunun herkes farkında, somut çözüm önerileriyle geliyorlar' dedi.

Çünkü ülkemizin iç ve dış düşmanlarının kaşıyacağı bir sorun haline dönüşmeden bunu çözmemiz lazım Ege bölgesindeki Alevi dedeleriyle 12 Aralık'ta İzmir'de düzenledikleri toplantıda alınan önerileri de çalışma grubuna sunduklarını aktaran Şahin, 'Tekliflerimizi, önerilerimizi somut olarak kendilerine arz ettik. İnşallah çözülür, çözülecek diye düşünüyorum. Bir an evvel de çözülmesi lazım. Çünkü ülkemizin iç ve dış düşmanlarının kaşıyacağı bir sorun haline dönüşmeden bunu çözmemiz lazım. Kimseye fırsat vermemek, kimseye o imkanı tanımamak lazım diye düşünüyorum' ifadesini kullandı.

Şahin, önerilerini ve tekliflerini sunduklarını, Çalışma grubunun da kendilerini dikkatle dinlediğini anlattı.

- Cemevlerinin statüsü

Şahin, cemevlerinin yasal statüye kavuşmasını talep ettiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

'Cemevlerinin giderleri, elektriği, suyu, doğalgazı, kirasının ödenmesi, cemevlerinde hizmet verenlerin maaşlarının verilmesi gibi tekliflerimiz oldu. Ama tabi bunu bir de topyekün çözmek lazım diye düşünüyorum. Bunu da yine öneri olarak arz ettik. Yalnızca bununla sınırlı tutmamak, daha geniş kapsamlı tutmak lazım. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında Alevilikle ilgili çok kısa bilgiler var. Ama daha doyurucu, daha tatmin edici, geniş şekilde yer almalı. O dersleri verecek olanlar yine Alevi eğitimciler olmalı. Daha geniş kapsamlı bu iş çözülmeli, kötü niyetlilerin bu işi kaşımasına imkan ve fırsat verilmemesini düşünüyorum.'

Atılan adımlardan memnun olduklarını belirten Şahin, 'Bu işin çözülmesini hangi Alevi istemez, bu sorunun ortadan kaldırılmasını, çözülmesini. On yılların sorunu bu, hatta yüz yılların sorunu. Bunun çözülmesini her Alevi gibi her Alevi kurum başkanı gibi biz de istiyoruz. Bu sefer daha samimi bulduk, daha mesafe katedilmiş olarak, daha hazırlıklı gördük. İnşallah çözülür diye düşünüyoruz' ifadesini kullandı.

- 'Bu işin güzel biteceğine inanıyorum'

Çalışma grubuyla görüşmeler yapan İstanbul Karacaahmet Sultan Dergah Başkanı ve Alevi Dedesi Muharrem Ercan da bakanlık tarafından başlatılan çalışmadan büyük mutluluk duyduklarını ve kendilerinin sıcak şekilde karşılandıklarına değindi.

Faruk Çelik'in Devlet Bakanlığı döneminde yapılan Alevi Çalıştaylarına da katıldığını ve o toplantılarda büyük ümitlerle yer aldıklarının altını çizen Ercan, sonuç alınamamasının hüznünü yaşadıklarını bildirdi. Ercan, Alevi toplumu liderlerinin önerilerinin dinlenmesi için çalışma grubu oluşturulması ve kendilerinin davet edilmelerinden dolayı teşekkür etti ve 'Ben mutluyum. Bu işin güzel biteceğine de inanıyorum. Ben bu coşkuyu aldım' dedi.

Ercan, Alevilerin bir devlet, bayrak sorunları olmadığını vurgulayan, vatan için can vermeye de hazır olduklarına dikkati çekti. Ercan, Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulmasını istediklerini ve devletin bu işe sahip çıkacağını umut ettiklerini ifade etti.

Ercan, halkın beklentisinin de cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması olduğuna işaret ederek, 'Devletimizin eşit yurttaşlık hakkını bizlere tanımasını istiyoruz. İnşallah başarılı olur. Çalıştay gibi olmaz diye düşünüyorum. Bu adımdan şu anda mutluyum' diye konuştu.

AK Parti seçim beyannamesinin yanı sıra Hükümet Programı ve 64. Hükümetin Eylem Planı'nda yer alan 'Geleneksel irfan merkezleri ve cemevleri' konusunda bakanlıkça bir çalışma başlatılmıştı. Bu kapsamda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla, Müsteşar Yardımcısı başkanlığında hukuki alt yapının oluşturulması için çalışma grubu oluşturulmuş ve grubun Alevi sivil toplum kuruluşu temsilcilerini dinleyerek çözüm önerilerinin ele alınması hedeflenmişti.
Kaynak: AA