Dağ Ceylanı Popülasyonunda Büyük Artış

Dünyada nesli tükenmekte olan ve Türkiye’de sadece Hatay bölgesinde görülen dağ ceylanı (gazella gazella) popülasyonu, 2014 yılında yüzde 25 artarak 427 oldu.

Dağ Ceylanı Popülasyonunda Büyük Artış
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya göre, Türkiye’deki tek yaşam alanı İncirli ile Sucu köyleri arasında kalan yaklaşık 7 bin hektarlık alanda doğrudan gözlem yöntemiyle yapılan sayımda 427 adet dağ ceylanı olduğu tespit edildi. Açıklamada, Şube Müdürlüğü personelinin etkin koruma-kontrol çalışmaları, sınırda görev yapan askeri hudut personelinin koruma çalışmalarına destek vermesi, yöre halkına yönelik bilinçlendirme çalışmaları ile 2014 yılı sayım sonucuna göre dağ ceylanı popülasyonunun yüzde 25 arttığı belirtildi.

Türkiye memeli listesine göre 2008 yılında belgelenen dağ ceylanının yaşam ömrü 8-10 senedir ve yılda sadece bir kez doğum yapar. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve İsrail’de de yaşayan türün en kuzeydeki dağılımı Türkiye’dedir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Türkiye’deki popülasyonun korunması ve artırılması için sivil toplum kuruluşlarıyla yoğun çaba harcıyor.

Kaynak: İHA