Gediz Nehri İçin Büyük Hamle

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, aşırı kirlilikle mücadele edilen Gediz Nehri için kurulan ekibin 1,5 yıldır aralıksız çalıştığını belirterek, nehrin yer altı ve yer üstü sularının aşırı derecede kirletildiğini ve bunun temizlenmesi için kapsamlı bir proje olduğunu söyledi. Bektaş, “Gediz 30 yılda kirlendiyse, 30 yılda temizlenir. Ama biz temizlik için köklü alt yapıya dönük bütün tedbirleri almış durumdayız” dedi.

Gediz Nehri İçin Büyük Hamle
Gediz Nehri’ni kirlilikten kurtarmak için yapılan çalışmalardan bahseden Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, bu konuda kapsamlı bir projenin olduğunu söyledi.

Bir vali yardımcısının başkanlığında ekiplerin 1,5 yıldır çalıştığını ifade eden Vali Bektaş, “Bu ova için özel bir bilgisayar programı bile yazıldı. Gediz Havzası nasıl kirleniyor buna bakmamız lazım. Yer altı ve yer üstü suları ciddi anlamda kirlenmiş durumdadır. Toplu yerlerden akarsulara bırakılan kirletilmiş atık sularla kirleniyor. Arıtması olmayan sanayi tesislerinin atıklarıyla kirleniyor. Vatandaşın tarım arazilerinde kullandığı kimyasal gübre ve kimyasal ilaçla kirleniyor. Bütün kirlilik unsurlarıyla mücadele etmeliyiz. Yani bir unsuru temizlediğimizde olay çözülmüyor. Gerçekten kapsamlı bir duruş içerisindeyiz. Bütün belediyelerin atık su tesisleri işletmeye alındı, çalışıyor, kontrol ediliyor. Azami iki sene içerisinde bu iş tamamıyla bitecek. En zoru Manisa merkez ve Turgutlu Belediyesi’ydi. Onlarda da iki sene içinde tamamlanacak” dedi.

Ekibin sanayi tesislerini tek tek gezdiğini ifade eden Vali Bektaş, “Ekiplerimiz her sanayi tesisinin yapması gerekenleri tebliğ ediyor. Bin 400 civarında sanayi tesisine ulaşıldı. Bunlar bir kez ziyaret edilen tesislerdir. İkinci kez ziyaret edilen tesis sayısı 150 civarındadır. Burada özel takibe aldığımız işletmeler var. Kurallara uymayan en ağır cezaları uygulayacağız. Hiç kimse Manisa hudutları içerisinde atık sularını doğal ortama bırakma şansına sahip değil. Gediz’i Manisa dışından kirleten ilçeler var. Kemalpaşa ve Gediz ilçelerini takip ediyoruz. Vatandaş yetkisiyle ekiplerimiz Kemalpaşa’daki tesisleri ziyarete başlayacak” diye konuştu.

“DERİCİLER MAALESEF BU İŞİ SÜRDÜREMEYECEK”

Gediz hangi süreçte kirlendiyse o süreçte temizlenebileceğini söyleyen Vali Bektaş, şunları kaydetti:

“Gediz 30 yılda kirlendiyse, 30 yılda temizlenir. Ama biz temizlik için köklü alt yapıya dönük bütün tedbirleri almış durumdayız. Eksik var mı var. Muradiye Organize Sanayi ve dericiler konusunda sıkıntı var. Bunlarda da mücadele ediyoruz. Tam bir çözüme kavuşturmuş değiliz. Dericiler maalesef bu işi sürdüremeyecek. Çözmek istediğimiz çözüme razı olmadılar. Olsalar hala çözüm var. İşlenmiş deriden ayakkabı ya da deri imalatına başlayacaklar. Ya da başka bir şeyler yapacaklar. Muradiye OSB birleşik bir alan olmadığı için kendi arıtma tesisini yapamıyor. Burayı Manisa OSB’nin bir parçası haline getirerek sorunu çözmeye çalışıyoruz. Ondan sonra hiç kimsenin mazereti kalmayacak. Ya kendisi ürettiği atık suyu arıtıp doğaya verecek ya da arabaya doldurup tesislere götürecek.”

ORGANİK TARIM

Organik tarım hamlesinden de bahseden Vali Bektaş, Manisa’da üretilen ürünlerin katma değerini yükseltmek ve piyasada satılabilir hale getirmek amacıyla bu çalışmayı yaptıklarını söyledi.

Gediz Havzası’ndaki su kaynaklarını kirleten ana unsurlardan birinin kimyasal ilaç ve gübre olduğunu vurgulayan Vali Bektaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“O zaman bizim organik tarıma asılmamız daha sağlam oldu. Çünkü organik tarım kimyasal ilaç ve gübreyi azaltır. Almanya’nın Nürnberg kentinde organik tarım fuarı yapılıyor. Orada Manisa organik tarımı projesi adına bir stant açılacak. Burada üretilen ürünler orada dünyaya sunulmuş olacak. İnşallah bir sonraki aşaması Manisa’da, Türkiye’nin İstanbul’da, İzmir’de deneyip başaramadığı organik tarım ürünleri fuarını başlatmak ve başarmak istiyoruz. Fuar bir bütün hareketin göstergesidir. Bunun alt yapısı olmadan bunu başaramazsınız. Bizim 6 milyon dekar alanda organik tarım uygulanabilir projemiz var. Fuar konusunda İzmir’in değil Manisa’nın şansı var. 200 bin dekarı 2 milyon, 2,5 milyon dekara ulaştığımızda o zaman fuarı da başaracağız. O zaman Manisa, dünyanın önemli organik tarım merkezlerinden birine dönüşebilir. Dönüşecek demiyorum.”
Kaynak: İHA