ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Suudi Arabistan'da

ABD Dışişleri Bakanı Kerry: 'Hizbullah’ın, çoğu Şam üzerinden İran’dan gelen 70 bin veya 80 bin füzeye sahip olduğunu biliyoruz ve Körfez ülkelerinin bu konudaki endişesini paylaşıyoruz'.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı John Kerry, 'Hizbullah’ın, çoğu Şam üzerinden İran'dan gelen 70 bin veya 80 bin füzeye sahip olduğunu biliyoruz ve Körfez ülkelerinin bu konudaki endişesini paylaşıyoruz' dedi.

Kerry, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Suudi Arabistan'da mevkidaşı Adil el-Cubeyr ile görüştü. Başkent Riyad'daki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Kerry, 'Hizbullah’ın, çoğu Şam üzerinden İran'dan gelen 70 bin veya 80 bin füzeye sahip olduğunu biliyoruz ve Körfez ülkelerinin bu konudaki endişesini paylaşıyoruz' diye konuştu.

ABD ile İran arasında nükleer program konusunda varılan antlaşmanın Körfez ülkelerinde oluşturduğu tedirginliği anladığını belirten Kerry, ABD ile Körfez ülkeleri arasında askeri ve istihbarat ile güvenlik eğitimi alanlarında çeşitli mutabakatların bulunduğunu hatırlattı. Kerry, söz konusu mutabakatların yanı sıra füze savunma sistemi üzerinde de çalışıldığını ifade etti.

Ülkesiyle Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üye ülkeleri arasında mevcut ilişkinin ortak çıkar ve savunma üzerine kurulu olduğunu vurgulayan Kerry, Körfez ülkelerinin, kendilerine yönelik herhangi bir tehdit karşısında ABD'nin yanlarında yer alacağı konusunda tereddüdü olmadığına inancını dile getirdi.

Kerry, Suriye konusunda müzakerelerin ilk turunun başlatılması konusunda anlaşmaya vardıklarına da değinerek, müzakerelerin ardından taraflar arasında, uzlaşıyı gerektiren konuların ele alınması için Suriye'nin Dostları toplantısının yapılacağına işaret etti.

Kerry, müzakerelere katılmak için davetiyelerin Birleşmiş Milletler (BM) ve BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura tarafından gönderildiğini kaydederek, müzakereleri ileriye götürecek şekilde ilgili tarafların çoğunun davet edilmesi için uygun yolların bulunduğuna inandığını aktardı.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre, Kerry ayrıca, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud ile de bir araya geldi. Kerry ile Kral Selman'ın görüşmesinde, bölgedeki gelişmeler, Suriye krizi konusunda harcanan mesai ve İran'ın bölge ülkelerinin iç işlerine karışması konusunun ele alındığı kaydedildi.

Kerry, İran ile nükleer konusunda antlaşmaya varılmasından sonra bölgeye düzenlediği ilk ziyareti kapsamında bugün Suudi Arabistan'a gelmişti.

Kaynak: AA