İzmir'de Gıda Denetimleri

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Güldal: 'Geçen yıl bin 67 işletmeye 5 milyon 754 bin 338 TL idari para cezası uygulandı'.

İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal, 2015'te gıda denetimlerinde kurallara uymayan bin 67 işletmeye, 5 milyon 754 bin 338 TL idari para cezası uygulandığını bildirdi.

Güldal, kurumunun geçen yılki faaliyetlerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, Bakanlığın görev alanına girmeyen konunun hemen hemen kalmadığını, bir ürünün üretimden sofralara kadar kaliteli bir şekilde gelmesini sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

İzmir'in 2015'te en çok gıda denetimi yapılan ikinci kent olduğunu vurgulayan Güldal, '2015 yılında 54 bin 308 denetim yaptık önceki seneye göre yüzde 30 artışımız söz konusu. Denetim yaparken sadece bakıp geçilmiyor, birtakım numuneler alınıyor bunlarda il gıda laboratuvarında inceleniyor. 3 bin 344 numune alındı. Geçen yıl bin 67 işletmeye 5 milyon 754 bin 338 TL idari para cezası uygulandı. Hedefimiz İzmir genelinde 2016 yılında 63 bin denetim yapmak. Taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen firmaların listesi Bakanlığımızın web sayfasında duyurulmuştur. Taklit ve tağşiş yapan ürünlerin kamuoyuna 23 farklı firmanın 52 farklı ürünü duyurulmuştur. Taklit ve tağşiş yapan ürünlerin dağılımı aromalı içecek 8 ürün, et ürünlerinde 7 ürün, süt ve süt ürünlerinde 28 ürün, takviye edici gıda da 1 ürün, bitkisel yağlarda 7 ürün, alkolsüz içeceklerde 1 ürün şeklindedir' dedi.

Bakanlığın taklit ve tağşiş konusunda yeni yaptırımlar üzerinde çalıştığını anlatan Güldal, bu ihlalleri sürdüren firmalara ağırlaştırılmış müeyyide uygulanacağını söyledi.

Güldal, İzmir'den Rusya'ya ağırlıklı olarak su ve süt ürünlerinin ihraç edildiğini bu ürünlerde de bir sıkıntı olmadığını aktararak, kentteki meyveyle sebze üreticilerinin ise iç pazar ve diğer ülkelere yönelerek çözüm bulduğunu aktardı.

Ahmet Güldal, şap hastalığıyla ilgili İzmir'de gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etti.
Kaynak: AA