'Üç Güzeller' Ziyaretçilerini Bekliyor

İçel'deki Cennet Obruğu'nun altından akan suyun kullanıldığı hamamın tabanındaki 'Üç Güzeller' mozaiği, hikayesiyle dikkati çekiyor İl Kültür ve Turizm Müdürü Kabahasanoğlu: 'Mozaikte 'cennetin güzelleri' olarak da bilinen Zeus'un kızları Aglaia, Euphrosyne ve Thalia dans ederken görülür. Cennet Obruğu'nun altından hamama gelen yer altı deresindeki suda bu kızların yıkandığı ve güzelliklerini buradan aldıkları söylenir. Yerli ve yabancı turistleri bu mozaiği görmeye davet ediyoruz'

HAKAN CAN ŞAHİN - İçel'in Silifke ilçesinde Cennet Obruğu'nun altından akan suyun kullanıldığı hamamın tabanındaki 'Üç Güzeller' mozaiği, ziyaretçilerini bekliyor.

İçel İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zengin kültürel mirasıyla öne çıkan kentte, Cennet ile Cehennem obruklarının çok sayıda turist çeken yerlerin başında geldiğini söyledi.

Bu obruklardan Cennet'in 70, Cehennem'in 128 metre derinliği bulunduğunu anlatan Kabahasanoğlu, 'Bu iki yer, mitolojik hikayesiyle de ilgi çeker. Mitolojiye göre Zeus, alevler püskürten yüz başlı ejderha Typhon'u, buradaki bir kavgada yendikten sonra Etna Yanardağı'nın altına sonsuza dek kapatmadan önce bir süre Cehennem Obruğu'na hapsetmiştir' dedi.

Cennet Obruğu'nun altından akan suyun ise ayrı bir hikayeye temel oluşturduğunu dile getiren Kabahasanoğlu, zamanında bu suyun mucizevi bir yönü olduğuna, 'çirkinleri güzelleştirdiğine' inanıldığını ifade etti.

Obruğun altından gelen suyun, deniz kıyısındaki Narlıkuyu Mahallesi'nde 4. yüzyılda Poimenios tarafından yaptırılan hamamda kullanıldığını belirten Kabahasanoğlu, şunları kaydetti:

'Roma İmparatorluğu döneminde 'Porto Calamie' olarak bilinen Narlıkuyu, tarihi yönüyle dikkati çekiyor. Burada 4. yüzyılda İstanbul adalarında vali olduğu bilinen Poimenios tarafından yaptırılan hamamın tabanında, yöre halkının 'Üç Güzeller' olarak adlandırdığı bir mozaik bulunuyor. Mozaikte 'cennetin güzelleri' olarak da bilinen Zeus'un kızları Aglaia, Euphrosyne ve Thalia dans ederken görülür. Cennet Obruğu'nun altından hamama gelen yeraltı deresindeki suda bu kızların yıkandığı ve güzelliklerini buradan aldıkları söylenir. Ayrıca mitolojiye göre, Akdeniz’in köpüklerinden doğan Afrodit de burada üç güzelin katıldığı bir törenle vaftiz edilmiştir. Yerli ve yabancı turistleri bu mozaiği görmeye davet ediyoruz. Burası kendine özgü hikayesiyle görülmeye değer bir yer.'

Kabahasanoğlu, hamamda kullanılan suyun denize ulaştığı yerdeki balıkların çok lezzetli olduğunu, Narlıkuyu'nun da balık kültürü açısından tanınan bir konumda bulunduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA