Öğrenciler Organik Tarım Hakkında Bilgilendirildi

Elazığ’da organik tarım farkındalığı oluşturulması için öğrencilere sunum yapıldı.

Öğrenciler Organik Tarım Hakkında Bilgilendirildi
Elazığ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, organik tarım farkındalığının yaygınlaştırılması amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar İlkokulu’nda program düzenledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar İlkokulu Konferans Salonu’nda düzenlenen programa, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Gürbüz, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Kazım Atıcı, İl Milli Eğitim Müdürü Yardımcısı Fevzi Göktürk, Türkiye Odalar ve Borsalar İlkokulu Müdürü Mahir Kara, öğretmen ve öğrencileri katıldı.

Organik tarım yapılmadığı zaman sonu hazin olan durumların ortaya çıkacağına vurgu yapan İl Milli Eğitim Müdürü Yardımcısı Fevzi Göktürk, “Tabi bunu kimse yapmak istemez. Ama toplumumuzda çok kazanma hırsı, insanları buna yönlendirmektedir. Biz de sizlere farkındalık oluşturmak için bu programı tertip ettik. Sizler de evlerinizde annenize, babanıza bu durumu anlatırsanız, kantinlerde, çarşıda pazarda ürün alırken bize faydalı, zararlı olmayan gıdalar tüketirsek bunun kendimize faydası olduğunu göreceğiz. Evlerimizde anne babamıza bugün burada bu program dönemini anlatırsak ve bunun üzerinde durursak inşallah organik tarıma hem faydamız olacaktır hem de bilinçli bir tüketici olarak topluma bunu kazandırmış olacağız” dedi.

Organik tarım hakkında bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Gürbüz, organik tarımın kimyasal girdilerin kullanılmadığı, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimi olduğunu söyledi.

Gürbüz, "Toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumak organik tarımın amacıdır. Organik tarımda ana hedef, doğada devamlılığı sağlayan toprak ve su kaynaklarının verimliliğini koruyarak birim alandan en fazla verimi almaktır. Gıda güvenirliğini tehdit eden fiziksel, biyolojik ve kimyasal tehlikeler toplum sağlığını ciddi bir biçimde etkiliyor. Günümüzde, insan sağlığını korumak amacıyla çiftlikten sofraya gıda güvenirliği yaklaşımı benimseniyor ve tüketiciler bu anlayışla korunuyor. Bugün tüm dünyada çevreye ve gıdalara karşı daha bilinçli bir tüketim anlayışı giderek yaygınlaşıyor. Tüketiciler her geçen gün çevreye dost, insan sağlığına uygun gıdaları tercih ediyor” diye konuştu.

Kent genelinde 2014 yılında 23 çiftçinin 2 bin dekar alanda organik tarım yaptığını da kaydeden Gürbüz, “Yapılan yayım ve eğitim çalışmaları sonucunda bu sayı 154 çiftçide 13 bin dekar alana çıkmıştır. Organik arıcılık kapsamında Maden ilçemizde 20 arıcımızın faydalandığı ve 3 yıl süreli organik bal üretim projesi yürütülmüş, bu proje kapsamında 600 kovan dağıtılmıştır. 2015 yılı içerisinde 4 ton organik bal hasat edilerek kilosu 100 liradan satılmıştır. 2016, 2018 yıllarını kapsayan ve Sivrice ilçesi arıcılarına yönelik hazırlanan proje bakanlığımızca kabul edilerek faaliyete başlamıştır. Yine 2014 yılında organik tarım yapan üreticilere 2015 yılı içerisinde 57 bin 500 lira destekleme ödemesi yapılmıştır” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından ziraat mühendisi Cahit Salman tarafından organik tarım hakkında sinevizyon eşliğinde bilgiler aktarıldı.
Kaynak: İHA