ABD'deki Silahlı Protestocuların Devlet Binasını İşgali

Oregon Valisi Brown, federal güvenlik güçlerine işgali sonlandırmak için harekete geçme çağrısı yaptı Brown: 'Bu kanunsuzluk manzarası ortadan kalkmalı'.

ABD'nin batı kıyısındaki Oregon eyaletinin Valisi Kate Brown, federal güvenlik güçlerine, devlete ait yaban hayatı koruma sahasının merkez binasını 19 gündür işgal altında tutan silahlı protestoculara karşı harekete geçme çağrısı yaptı.

Brown, düzenlediği basın toplantısında, 'Bu kanunsuzluk manzarası ortadan kalkmalı. Harney County idari bölgesi bu durumdan kurtulana kadar federal yetkililere kanunları uygulama çağrısı yapmaya devam edeceğim' diye konuştu.

Vali, söz konusu işgalin Oregon eyaletine haftada 100 bin Amerikan dolarına mal olduğunu belirterek, federal hükümetten bu zararı karşılamasını talep edeceğini açıkladı.

Öte yandan, merkez binası 2 Ocak'tan beri işgal altında olan Malheur Yaban Hayatı Koruma Sahası'nın etrafında sessizlik devam ediyor. Eylemin kendiliğinden sona ermesini beklediği öne sürülen federal güvenlik güçleri, şu ana kadar silahlı işgalci gruba müdahalede bulunmadı.

Kendisini 'Anayasal Hakları Savunan Vatandaşlar' olarak isimlendiren işgalci grup, devlete ait arazilerin yönetiminin yerel çiftlik sahiplerine ve ormancılara bırakılmasını talep ediyor. Oregon eyaletindeki arazilerin yüzde 53'ü federal hükümetin yönetiminde bulunuyor.

Silahlı işgalci grubun liderlerinden Ammon Bundy, gazetecilere yaptığı açıklamada, talepleri yerine gelene kadar işgali sonlandırmayacaklarını söyledi.

Bundy, Federal Soruşturma Bürosu'na (FBI) bağlı güvenlik güçlerinin kendilerine müdahale etmeleri durumunda buna karşı koyacaklarını ifade etti. Bundy, muhtemel bir müdahaleye hangi yollarla karşılık vereceklerine dair bir açıklamada bulunmadı.

Ammon Bundy'nin babası Cliven Bundy de hükümet karşıtı eylemleriyle biliniyor. Cliven Bundy, otlaklarla ilgili yıllardır süren bir anlaşmazlık kapsamında 1 milyon doları bulan vergi borcunu ödemeyi reddederek 2014 yılında Nevada eyaletinde haftalar süren bir eylem başlatmış ve güvenlik güçleriyle karşı karşıya gelmişti.

Bu ve benzer eylemlerin sonucunda hükümet karşıtı muhafazakar Amerikalıların ikonlarından biri haline gelen Cliven Bundy, Amerika'da köleliğin kaldırılmasını eleştiren ve ırkçılıkla suçlanan açıklamalarıyla da gündeme gelmişti.

Kaynak: AA